Sancțiuni pentru persoane care au destabilizat Republica Moldova
Primele listări de persoane sancţionate în baza regimului de sancţiuni al Uniunii Europene pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova au fost adoptate. Acestea a fost create la propunerea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care a salutat această decizie.
„Aprobarea listărilor constituie un pas important în sancţionarea celor responsabili de acţiuni destabilizatoare, iar decizia are o importanţă deosebită în contextul regional actual marcat de consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi de presiunile hibride, ample şi sistematice la adresa Republicii Moldova, care includ ingerinţe în procesele politice interne şi tentative de subminare a ordinii constituţionale. (…)
România rămâne un susţinător ferm al parcursului european al Republicii Moldova şi continuăm să sprijinim activ ancorarea sa fermă şi ireversibilă în valorile democraţiei şi statului de drept'”, a declarat, cu acest prilej, ministrul Aurescu, potrivit MAE.
Sursa citată afirmă că „România a deţinut un rol central în crearea acestui regim de sancţiuni al UE, precum şi în întocmirea pachetului de listări”. Demersurile politico-diplomatice ale MAE „au determinat un sprijin solid din partea tuturor statelor membre ale UE şi a instituţiilor europene, ceea ce a condus la adoptarea regimului într-un timp record – fiind cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni UE de până acum”.
Mai multe persoane în pachetul adoptat marți
Pachetul adoptat pe 30 mai cuprinde cinci persoane listate în baza regimului de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, precum şi două persoane listate în baza regimului de măsuri restrictive pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, acestea din urmă fiind în strânsă conexiune cu acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova.
În baza regimului de sancţiuni al UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, UE poate lua măsuri restrictive pentru contracararea acţiunilor care subminează sau ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea sau securitatea acesteia.
Sancţiunile pot viza persoanele care subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea alegerilor, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituţională, spre exemplu prin acte de violenţă. De asemenea, regimul de sancţiuni poate viza persoane care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce priveşte fondurile publice şi exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influenţa serios activităţile autorităţilor statului.
Deciziile privind măsurile restrictive includ interdicţia de călătorie, îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice, precum şi interdicţia de a pune fonduri şi resurse economice la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice, entităţilor sau organismelor responsabile de acţiuni sau politici care subminează sau ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.