Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autorităţilor de la Londra de a menţine restricţiile privind accesul forţei de muncă din România şi Bulgaria pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie şi îşi exprimă dezamăgirea profundă în legătură cu această măsură.
MAE consideră că menţinerea restricţiilor este contrară spiritului Strategiei de la Lisabona, ale cărei obiective, acceptate atât de Marea Britanie cât şi de România, vizează crearea mai multor locuri de muncă şi eliminarea obstacolelor care încă îngrădesc mobilitatea lucrătorilor în interiorul Uniunii.
În opinia MAE, nu este de estimat producerea unei presiuni din partea românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie, care să justifice măsuri de protecţie.
În cursul acestei dimineţi, secretarul de stat Răduţa Matache a prezentat poziţia autorităţilor române şi în cadrul unei discuţii avute la sediul MAE cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, în cadrul căreia, acesta a informat asupra hotărârii autorităţilor britanice. Ambasadorul britanic a menţionat că următoarea reevaluare a deciziei va avea loc în decembrie 2009 şi a comunicat că numărul de locuri prevăzut anual pentru cetăţenii români în cadrul schemei de lucrători sezonieri în agricultură va creşte de la 16.250 la 21.250.
Ambasadorul Marii Britanii a precizat că decizia nu este îndreptată împotriva cetăţenilor români, fiind strict motivată de situaţia economică internă, pe fundalul crizei economice şi financiare globale şi a subliniat excelenta cooperare româno-britanică în toate domeniile, inclusiv în domeniul poliţienesc şi judiciar.
Secretarul de stat român a arătat că datele statistice arată că în Marea Britanie sunt puţini cetăţeni români, în jur de 1% din totalul cetăţenilor străini din această ţară şi a subliniat contribuţia pozitivă pe care aceştia o au la dezvoltarea economică a ţării de reşedinţă.
Totodată, Răduţa Matache a menţionat tendinţa crescătoare a cetăţenilor români de a se reîntoarce în România, precum şi politicile guvernamentale de încurajare a acestui proces.
Ambele părţi au fost de acord că obiectivul comun al României şi al Marii Britanii, atât în plan bilateral cât şi cadrul UE şi NATO, rămâne promovarea unui parteneriat strâns. Cele două părţi vor acţiona în comun pentru valorificarea multiplelor oportunităţi de cooperare, astfel încât decizia privind accesul pe piaţa forţei de muncă să nu afecteze dezvoltarea relaţiilor româno-britanice.