Ultimul contact oficial al Rusiei cu NATO a avut loc cu câteva săptămâni în urmă, când şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În declaraţia sa, Aleksei Meşkov a menţionat şi care dintre părţi, în opinia sa, ar trebui să facă primul pas pentru reluarea cooperării între Rusia şi NATO. “Propunerea pentru restabilirea relaţiilor ar trebui să vină din partea celor care le-au interrupt”, a spus diplomatul rus.
Serghei Lavrov declarase anterior că toate canalele de comunicare pe linia instituţiilor militare de la Moscova şi Washington, inclusiv formatul Consiliului Rusia-NATO, au fost îngheţate, dar nu la iniţiativa Rusiei, ci a părţii americane.
“În plan practic, apar inevitabil preocupări pe probleme legate de construcţia militară, iar acestea ar trebui rezolvate printr-un dialog sincer direct”, a subliniat ministrul rus.
NATO nu a comentat deocamdată declaraţia MAE rus, dar secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg a calificat anunţul făcut tot marţi de preşedintele rus Vladimir Putin privind consolidarea capacităţii nucleare a Federaţiei Ruse cu 40 de noi rachete balistice intercontinentale drept “o continuare a liniei de conduită a Rusiei”.
În schimb, preşedintele rus a spus că nu vede niciun motiv de îngrijorare în legătură cu intensificarea activităţii NATO în Europa. Kremlinul este mult mai preocupat de proiectul instalării sistemului de apărare antirachetă în Europa, a afirmat Vladimir Putin, citat de Interfax.
“Toate acestea sunt mai mult semnale politice la adresa Rusiei şi a aliaţilor ei, ne preocupă în mai mare măsură desfăşurarea sistemului antirachetă în Europa”, a declarat Putin, subliniind că “este vorba de un sistem de importanţă strategic”.
NATO şi-a întrerupt cooperarea cu Rusia, atât în plan civil, cât şi militar, în aprilie 2014, ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova şi a conflictului din estul Ucrainei. AGERPRES