Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina. Este avut în vedere inclusiv incidentul de miercuri privind noile fragmente de dronă. În acest sens, îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse, informează Ministerul Afacerilor Externe un comunicat.
Șeful misiunii diplomatice ruse, convocat de urgență la MAE
„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, în judeţul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României.
Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina şi, totodată, cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României”, subliniază MAE.
MAE reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internaţional şi sunt considerate crime de război.
Ministerul Apărării a informat că echipa mixtă de cercetare şi verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1,5 km Est de localitatea Nufăru, judeţul Tulcea. Echipa a ridicat probe de la faţa locului în vederea analizării şi expertizării tehnice.
„Din primele date transmise a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui incident”, a precizat MApN.
Dronele folosite de Rusia, greu de detectat pe radar
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a venit miercuri cu precizări legate de dronele folosite de Federaţia Rusă. El a spus că acestea sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici. El a adăugat că „niciun radar de oriunde din lume nu are posibilităţi de descoperire nelimitate”.
„Mijloacele radar la aceste înălţimi mici şi foarte mici obţin imaginea foarte greu, pentru că în aceste înălţimi există relief, există elemente de infrastructură, există vegetaţie, există chiar păsări, iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor.
Deci, există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de raiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie şi de înaltă performanţă”, a spus Spînu.