MAE: Timpi mari de așteptare la punctele de trecere a frontierelor în Bulgaria

Bulgaria

SURSA FOTO: Dreamstime

MAE a transmis informații către cetățenii români care se află în Bulgaria, tranzitează această țară sau intenționează să călătorească către Republica Elenă și Republica Turcia, cu retur către România. Se estimează că vor exista timpi de așteptare crescuți frontiere.

MAE a venit cu o informație de ultim moment. Se preconizează timpi mari de așteptare la punctele de trecere a frontierelor în Bulgaria. Acest lucru se va întâmpla în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie 2023.

Conform informațiilor MAE, traficul va fi perturbat după cum urmează:

La punctele de trecere a frontierei dintre Republica Bulgaria și Republica Turcia. Se va întâmpla prin PCTF Kapitan Andreevo – Kapikule, PCTF Lesovo – Hamzabeyli. În mod special, prin PCTF Malko Târnovo – Derekoy, la controlul de frontieră și vamal (frontieră externă a Uniunii Europene), există posibilitatea formării unor coloane mari de autovehicule. Acest lucru va duce la înregistrarea unor timpi considerabil măriți de așteptare la trecerea frontierei.

La intrarea/ieșirea din Republica Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak, PCTF Kardam sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include și controlul vinietei electronice), este posibil să se înregistreze timpi măriți de așteptare. Această situație poate avea loc în special atunci când coloanele de autovehicule cu turiști români ajung compact și în același interval de timp la frontiera cu România.

MAE cere românilor să se informeze din timp

MAE a transmis că cetățenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră și vamal bulgar li se recomandă să se informeze din timp. Ei trebuie să fie atenți la aspectele menționate. Este necesar să ia măsurile adecvate pentru organizarea itinerariilor de călătorie și  achiziționarea taxelor de drum/vinietelor electronice corespunzătoare.

Ei trebuie să respecte indicațiile și măsurile impuse de autoritățile bulgare. De asemenea, li se sugerează să ia în considerare posibilitatea creșterii semnificative a timpilor de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. În acest context, trebuie să pună în aplicare măsuri eficiente de gestionare a acestora.

Recomandările de călătorie pentru cei care pleacă în Bulgaria

MAE a mai recomandat acestora să aibă telefonul mobil încărcat și funcțional. Ei trebuie să dispună de resursele necesare de apă și alimente. Acolo unde este necesar, trebuie să aibă la ei medicamente specifice. În plus, e nevoie să aibă la dispoziție resurse financiare adecvate pentru a face față unor astfel de situații speciale.

De asemenea, se sugerează cetățenilor români să se informeze în avans cu privire la regimul vamal aplicat la frontiera externă rutieră a Uniunii Europene. Ei e necesar să cunoască limitele legale referitoare la cantitatea de mărfuri sau produse admisă de legislația vamală pentru a fi introdusă în spațiul vamal european ca import fără caracter comercial.

Să fie pregătiți cu suma exactă pentru taxa de pod

MAE a recomandat turiștilor români care aleg să revină în țară prin PCTF Ruse să pregătească în avans suma exactă pentru taxa de pod. E vorba de 2 euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 leva. Această pregătire prealabilă poate duce la o reducere semnificativă a timpilor de așteptare.

De asemenea, se recomandă firmelor românești de transport internațional de mărfuri sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsuri corespunzătoare pentru a organiza cu atenție itinerariile de călătorie și pentru a stabili programele de lucru ale șoferilor, având în vedere posibilitatea unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.

Punctele de frontieră de avut în vedere

Se sugerează utilizarea, pentru intrarea în România, și a altor puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Republica Bulgaria. Pe listă sunt PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam – Negru Vodă sau PCTF Oryahovo – Bechet (ferry). Este vizat și PCTF Dobromir – Krushari (cu o greutate maximă de 3,5 tone), PCTF Kainardzha – Lipniţa (cu o greutate maximă de 3,5 tone), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și PCTF Svishtov – Zimnicea (ferry). Ultimele patru PCTF funcționând în intervalul orar 08:00 – 20:00.

În acest context, s-a subliniat importanța informării corecte a cetățenilor români. E nevoie de achiziționarea în avans a vinietelor electronice . Se recomandă respectarea plății corespunzătoare a taxelor de drum tip TOLL pentru utilizarea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria.

SURSA FOTO: frontiera Bulgaria

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare, următoarele surse pot fi consultate:

Starea actuală a drumurilor: Aplicația gratuită LIMA disponibilă pe www.lima.api.bg, pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg, și la numărul de telefon 070013020, accesibil non-stop;

E-vigneta și sistemul e-TOLL: Site-ul www.bgtoll.bg;

Situația circulației la punctele de trecere a frontierei bulgare: www.mvr.bg;

Situația zborurilor la Aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

Starea vremii: www.weather.bg;

Regimul vamal la intrarea în Republica Bulgaria din Republica Turcia: www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, secțiunea Reglementări vamale) și site-ul Agenției „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Unde se poate solicita asistență consulară

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Sofia, la numerele de telefon: +35929712858 și +35929733510. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Ele vor fi preluate de către operatorii Call Center, disponibili non-stop. Cetățenii români care se confruntă cu situații dificile sau de urgență pot contacta telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria la +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro și www.mae.ro.Ministerul amintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate pot folosi aplicația „Călătorește în siguranță„. Aceasta oferă informații și sfaturi utile pentru călătorie.