Forumul Economic Mondial de la Davos, din acest an, s-a transformat într-un soi de Mafalda, întrecându-se în profeții, unele mai terifiante decât altele.
Una dintre ele a fost cea conform căreia, în curând, companiile ne vor decoda undele cerebrale. În aceeași notă alarmistă, Forumul Economic Mondial avertizează asupra unui eveniment cibernetic catastrofal global, care, susține FEM, va avea loc în viitorul foarte apropiat, scrie Popularmechanics.
Potrivit directorului general al FEM, Jeremy Jurgens, „cea mai importantă constatatre a fost că 93% dintre liderii lumii cibernetice și 86% dintre liderii afacerilor cibernetice cred că instabilitatea geopolitică va face ca un eveniment cibernetic catastrofal să fie foarte probabil în următorii doi ani.
”Acest lucru depășește cu mult orice am văzut în sondajele anterioare”, a delcarat el.
Provocările globale sunt abia la început
Amintind imprevizibilitatea unor astfel de evenimente, Jurgens a menționat un atac cibernetic, care ar putea viza oprirea abilităților militare ucrainene și va duce la întreruperea curentului în unele zone din Europa. Și, spune el, provocările globale sunt abia la început.
„Aceasta este o amenințare globală”, a declarat și Jürgen Stock, secretarul general al Interpol.
„De aceea, e nevoie de un răspuns global și o acțiune îmbunătățită și coordonată”, a subliniat el. Stock a mai spus că profiturile foarte mari pe care „actori malefici” le obțin din criminalitatea cibernetică ar trebui să încurajeze liderii mondiali să colaboreze, pentru a face din aceasta o prioritate, în timp ce se confruntă cu „noi instrumente sofisticate”.
Un eveniment cibernetic catastrofal este cel puțin probabil în următorii doi ani
Raportul prezentat de FEM a constatat că oamenii de afaceri sunt mult mai conștienți acum de amenințarea cibernetică, decât anul precedent. De fapt, 91% dintre respondenți cred că un eveniment cibernetic catastrofal este cel puțin probabil în următorii doi ani.
Cu toate acestea, documentul FEM concluzionează că organizațiile continuă să se confrunte cu provocări semnificative atunci când vine vorba de abordarea eficientă a preocupărilor cibernetice. Această îngrijorare se conturează în special în jurul sectoarelor de infrastructură critice, cum ar fi energia, transportul public și producția.
SecurityScorecard, o firmă de evaluare și analiză a securității cibernetice din SUA, a raportat recent că 48% dintre companiile de producție critice intervievate sunt expuse unui risc semnificativ de atac cibernetic.
Raportul Forumului notează că potențialele ținte ale unor atacuri cibernetice sunt în creștere. Astăzi, obiectivele includ nu numai agenții guvernamentale sau corporații, ci aproape orice organizație care se ocupă de datele consumatorilor, susține raportul.