Criza financiară din Italia permite înflorirea crimei organizate, clanuri mafiote devenind "cea mai mare bancă" de investiţii din ţară, datorită lichidităţilor în valoare de 65 de miliarde de euro, potrivit unui raport citat marţi de Monster and Critics.
Activităţile mafiei (Cosa Nostra – Sicilia, Camorra – Napoli, ‘Ndrangheta – Calabria) – reprezintă o cifră de afaceri anuală de 140 de miliarde de euro, potrivit unui raport comandat de principala asociaţie a proprietarilor de magazine din Italia, Confesercenti.
"În acest moment de criză, Mafia reprezintă singurul grup antreprenorial care poate face investiţii", a declarat preşedintele Confesercenti, Marco Venturi. El a comentat raportul SOS Impresa – un think tank care oferă servicii de consultanţă de afaceri – care estimează că implicarea mafiei în sectorul comercial se ridică la 100 de miliarde de euro, adică 7% din PIB-ul anual al Italiei.
Pentru multe companii italiene, care şi-au văzut vânzările în declin pe fondul recesiunii economice, colaborarea cu crima organizată "poate face diferenţa între a fi capabile să continue să opereze sau a ieşi de pe piaţă", a spus Venturi.
El a avertizat, de asemenea, că actualele clanuri mafiote îşi extind activităţile, de la tradiţionala lor bază din sudul subdezvoltat al Italiei, către nordul industrializat.
"În prezent, ei deţin controlul aproape integral asupra sectorului jocurilor de noroc, inclusiv al celor legale, asupra reciclării deşeurilor toxice şi asupra sectorului construcţiilor", a mai spus Venturi.
Clanurile mafiote se implică şi în domenii "netradiţionale", precum serviciile medicale, sport sau transport rutier, a precizat el.
De altfel, implicarea mafiei în transporturi este parţial responsabilă de triplarea recentă a preţului la fructe şi legume, potrivit principalei asociaţii de agricultori din Italia, Coldiretti.