Mafia investeşte în Grecia

Evoluţiile din Grecia sunt din ce în ce mai explozive. Dincolo de ceea ce se vede, situaţia din ţara aflată în prag de faliment are şi o faţă nevăzută.

Ce au de a face zecile de mii de morţi din războiul mexican al drogurilor, operaţiunile poliţiei italiene împotriva mafiei sau coabitarea politicii şi crimei organizate din Rusia cu Grecia îndatorată? "Când asemenea evoluţii destabilizează piaţa imobiliară şi creşte nevoia unei infuzii de capital, intră în scenă grupările crimei organizate", avertizează Edgardo Buscaglia, profesor şi consilier al guvernului Statelor Unite şi al multor organizaţii internaţionale.
"Dintr-o dată apar banii de care este nevoie – iar aceşti bani sunt negri şi se investesc în imobiliare, în centre comerciale, în sistemul bancar", explică expertul în combaterea criminalităţii şi traficului de droguri, prezent zilele acestea la o dezbatere organizată la Berlin de Fundaţia Heinrich Böll.
Mafia investeşte în Grecia

Grecia, a mai punctat Buscaglia, ar trebui să fie conştientă de acest risc – iar jurnalistul de investigaţii Jürgen Roth se declară surprins că autorităţile de la Atena întârzie să dea dovada unei implicări intensive în combaterea acestui pericol. Autor al mai multor cărţi despre lumea afacerilor subterane, Roth aminteşte că Triadele chineze sunt de multă vreme prezente în Grecia, ca şi Cosa Nostra siciliană şi ‘Ndragheta calabreză. Doar că nu se mai manifestă ca pe vremuri, împuşcând cu mitralierele pe străzi în dreapta şi în stânga şi nici nu mai transportă banii în portbagajul maşinilor peste graniţă. Sindicatele crimei nu îşi investesc averile ilicite direct în Grecia. O fac prin fonduri hedge sau prin firme din România şi Bulgaria – sau din alte ţări post-comuniste în care au spălat, cu sprijinul politicienilor corupţi, bani prin procesele de privatizare a proprietăţilor cu capital de stat şi prin cumpărări şi vânzări succesive.

Citește mai multe pe dw-world.de
Condiții șocante pentru un nou ajutor: Grecia ar trebui să renunțe la suveranitate
Pentru ca țara să beneficieze de un nou împrumut, Grecia trebuie să renunțe la anumite aspecte ce țin de suveranitatea națională.

Mai precis, conform unei informații publicate de Financial Times, autorități din afara țării vor prelua controlul asupra unor funcții care în mod normal aparțineau autorităților interne. Printre acestea, colectarea impozitelor și privatizările.

Nimic însă nu este sigur. Deocamdată este doar o propunere, iar autoritățile de la Atena în mod sigur se vor opune.
Comisia Europeană a avertizat Grecia că ‘timpul presează’ şi trebuie adoptat noul plan de austeritate după eşecul responsabililor politici de a se pune de acord cu măsurile pentru a ieşi din criza datoriei şi a garanta continuarea sprijinului UE şi FMI.

Comisia ‘regretă eşecul liderilor partidelor greceşti de a ajunge la un consens cu privire la ajustarea economică pentru a depăşi actuala criză a datoriei’ publice, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, citat de AFP.