S-a dat alarma în judeţul Caraş-Severin!
Descinderi în Caraş-Severin şi Timiş într-un amplu dosar de corupţie. Cum acţiona gruparea infracţională?
Miercuri, 8 decembrie, oamenii legii au descins în şapte locaţii din Caraş-Severin, dar şi din judeţul Timiş, într-un dosar cu licitaţii trucate.
Procurorii DIICOT şi ofiţerii DGA au vizat mai multe persoane în cadrul acestor percheziţii, printre care şi Jivan Luminița, consilier al președintelui Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Paulescu Maria, director al Direcției Drumuri Județene din CJ Caraș-Severin și Armasu Paul Valentin, un om de afaceri din zona de vest a țării, administrator la mai multe societăți comerciale, prin interpuși.
Dosarul vizează infracţiuni de corupţie legate de numirea unor şefi de instituţii publice din judeţul Caraş-Severin. Activitatea grupării infracţionale a continuat chiar şi după ce unii inculpaţi au fost trimişi în judecată, într-un alt dosar, afirmă oamenii legii.
Gruparea a continuat să acţioneze prin intermediul unor consilieri onorifici ai preşedintelui CJ Caraş-Severin, după momentul alegerilor locale de anul trecut. În plus, procurorii au şi suspiciuni legate de programul “Anghel Saligny”, notează stiripesurse.ro.
Oamenii legii vorbesc despre subordonarea a cât mai multor instituții publice, care să asigure grupării infracţionale accesul la banii publici
Percheziţiile de miercuri au avut loc într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și luare de mită, transmite DGA (Direcţia Generală Anticorupţie).
“În fapt s-a reţinut că, la finalul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor mari profituri materiale, prin subordonarea a cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții) care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.
Grupul a acționat, în mod coordonat, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial/fictiv.
Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional a urmărit schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente, apropiate de liderii grupării”, transmite DGA.
Cereri de finanţare prin programul “Anghel Saligny”
“De asemenea, s-a reţinut faptul că, în perioada aprilie – octombrie 2021, o altă membră a grupului infracţional, consilier al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a depășit atribuțiile și a desfășurat acte materiale la nivel decizional, în sensul identificării unor proiecte strategice ale județului.
În acest sens, în cursul lunii octombrie 2020, suspecta împreună cu o altă suspectă, au inițiat un un astfel de proiect în cadrul căruia erau depuse cereri de finanţare, prin programul ”Anghel Saligny”, solicitări care nu au avut la bază studii de prefezabilitate, ci doar scopul de a favoriza exclusiv primăriile agreate”, mai precizează oamenii legii.
În urma descinderilor de miercuri, patru persoane au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT Caraş-Severin.