Mafia românească, implicată într-o schemă de skimming
Procurorii din California susțin că mafia românească a revigorat o tactică mai veche, numită „skimming„. Mai exact, aceasta constă în dispozitive pentru a fura informații personale de pe terminalele de autocontrol din magazine.
Skimming-ul cardurilor de debit a fost mult timp o problemă la benzinării și bancomate. Însă acum, o rețea extrem de bine organizată de escroci extinde această tactică.
„Au oameni care stau în fața unui Walmart sau a unui Target, și se pare că cerșesc”, au declarat procurorii pentru Fox News.
Autoritățile susțin că folosesc tehnologia Bluetooth pentru a conecta dispozitivele de skimming din interiorul magazinelor.
Imaginile video de supraveghere obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon arată că suspecții pot monta un skimmer peste aparatul care citește cardul în doar câteva secunde – și acesta arată aproape exact ca un dispozitiv autentic.
Poliția recomandă clienților din astfel de magazine să tragă ușor de aparatul respectiv înainte de a introduce cardul. Dacă acesta se clatină sau pare să se desprindă, înseamnă că ar putea fi fals.
Autoritățile afirmă că au deja în custodie zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România. Cu toate acestea, în ciuda unor operațiuni ample de arestare desfășurate în decembrie și ianuarie, care au dus la reținerea unor zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia colaborează cu cartelurile în zone turistice precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își intensifică eforturile, au declarat autoritățile.
Aceștia ar putea să adune până la 9 milioane de dolari pe lună – o mare parte din această sumă fiind suportată de contribuabilii locali.
Autoritățile au efectuat zeci de arestări
Autoritățile au efectuat zeci de arestări. Iar majoritatea au legătură ci mafia românească. Cu toate acestea, furturile continuă să crească.
Din aceste infracțiuni, escrocii pot câștiga până la 9 milioane de dolari pe lună. Astfel, autoritățile atrag atenția că ei își folosesc câștigurile pentru a finanța alte activități criminale.
Todd Spitzer, procurorul districtual din comitatul Orange, a declarat că „acești hoți fură banii unor oameni muncitori, care luptă să-și asigure un trai decent pentru familiile lor”.
Autoritățile din California au colaborat cu cele din România și din Mexic. Operațiunile comune au avut ca rezultat arestarea a zeci de suspecți și recuperarea a milioane de dolari.