Potrivit unui proiect iniţat de consilierul liberal Horia Scarlat şi aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, chioşcurile de vânzare a substanţelor halucinogene, etnobotanice ar putea fi interzise pe o rază de o mie de metri în jurul unităţilor de învăţământ, dar şi al spaţiilor destinate altor activităţi cu specific de învăţământ, baze sau complexe cultural sportive, palate sau cluburi ale copiilor de pe raza Capitalei.
"Se interzice amplasarea punctelor de comercializare a substanţelor halucinogene, a oricărui tip de substanţă etno-botanică şi asimilată acestora, plante, prafuri şi ceaiuri de acest fel şi în acest scop, cu halucinogene, euforice şi cu efecte similare acestora, în orice formă ori ambalaj de prezentare, pe o rază de 1000 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ, unităţilor de cercetare ştiinţifică , bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor, caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural-sportive, palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor de pe raza municipiului Bucureşti", se arată în proiect.
Aceste măsuri ar urma să fie puse în aplicare de direcţiile de specialitate din aparatul primarului general şi de Administraţia Străzilor.
Potrivit raportului de specialitate ataşat proiectului supus dezbaterii publice, se doreşte interzicerea autorizării vânzării tuturor substanţelor identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice, dar şi a altor substanţe care încă nu au fost interzise prin legislaţie.
"Sună bine şi e cool să te lauzi colegilor tăi de liceu pe la petreceri că ai obţinut cu 10 -15 -20 de lei, «droguri legale» din centrul oraşului sau chiar de la magazinul ce vinde astfel de "ceaiuri" sau "prafuri" în poarta şcolii tale. Cum procedurile de trecere a unor astfel de substanţe pe lista celor interzise de lege pot dura şi până la un an, comercianţii au descoperit reţeta succesului în defavoarea copiilor noştrii. Banii vin repede şi uşor, chiar de la copiii noştri, fără că nimeni să le pună piedică sau să îndepărteze acest pericol", se arată în raport.
Proiectul se află în dezbatere publică până la data de 28 noiembrie 2010, urmând să fie supus aprobării consilierilor generali.
În Bucureşti, ISMB a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor, a declarat inspectorul şcolar general adjunct al Capitalei, Monica Cristina Anisie.
Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.
Cele mai multe magazine care vând substanţe cu efect halucinogen şi care funcţionează în apropierea unităţilor de învăţământ au fost identificate în sectoarele 4, 5 şi 3 ale Capitalei.
Astfel, în Sectorul 4 au fost identificate 15 magazine care comercializează substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor, cum ar fi băuturi alcoolice, tutun, droguri ilegale, în Sectorul 5 – 10, , în Sectorul 3 – opt, în Sectorul 1 – un singur magazin, în Sectorul 2 – trei şi în Sectorul 6 – două.
Trei magazine care comercializau produse etonobotanice, aflate în apropierea şcolilor, au fost închise în ultimele zile, în urma sesizărilor cetăţenilor din sectorul 6 al Capitalei.
Magazinele erau situate în vecinătatea unor instituţii de învăţământ, respectiv pe străzile Ghercu Constantin, Chilia Veche şi Râul Doamnei, informează, miercuri, Primăria Sectorului 6.
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, va propune, în următoarea şedinţă a Consiliului Local Sector 6, un proiect de hotărâre prin care să fie interzisă funcţionarea tuturor magazinelor care comercializează produse etnobotanice pe raza Sectorului 6.
La Braşov, astfel de magazine vor fi interzise din 15 noiembrie, iar primăriile Iaşi şi Suceava caută şi ele soluţii.
SURSA: Mediafax
Magazinele de vise, interzise pe o rază de 1km în jurul şcolilor în Capitală
11 noiembrie 2010, 19:15
Ultima modificare în 11 noiembrie 2010, 21:15
Magazinele de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie ar putea fi interzise pe o rază de 1 km în jurul şcolilor, potrivit unui proiect de pe site-ul PMB.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook