Un lanț de magazine alimentare a început să plafoneze anticipat adaosurile comerciale, înaintea termenului limită stabilit de Guvernul României, adică înainte de 1 august 2023, pentru a ajuta oamenii să facă față scumpirilor actuale. Iată cât de mult au scăzut prețurile alimentelor.
Un lanț de magazine a început să scadă prețurile alimentelor
În rândurile următoare, aveți lista completă a produselor alimentare care ar trebui să aibă un preț mai mic datorită plafonării adaosului comercial: pâine albă, lapte de vacă, telemea din lapte de vacă, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, zahăr alb tos, mălai, ouă de găină, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, cartofi albi, roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia, mere roșii, mere galbene, prune, pepene roșu și struguri.
Vă amintim că, luna trecută, Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgență (OUG) pentru plafonarea adaosului comercial la 14 produse alimentare de bază. Conform OUG, cota de adaos comercial este plafonată: maximum 20% la procesator, maximum 5% pe întreg lanțul de distribuție şi maximum 20% la retailer.
Cât ar putea crește taxele în perioada următoare?
În prezent, Guvernul Ciolacu pregătește majorarea unor taxe și impozite și introducerea unor noi taxe, cum ar fi „taxa pe lux”, ce presupune ca cetățenii români care dețin proprietăți de peste 500 de mii de euro să plătească o taxă anuală de 1% din valoarea proprietății lor, potrivit unor surse guvernamentale.
Guvernul Ciolacu ar dori să majoreze până la media europeană accizele pentru țigări și alcool, să majoreze taxele în industria jocurilor de noroc, inclusiv taxa de licențiere, pentru că este o industrie înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale, și să taxeze băuturile răcoritoare care au în compoziția lor o anumită concentrație de zahăr, după modelul adoptat de Irlanda.
În plus, mâncarea pentru animale nu va mai beneficia de facilități fiscale. Mai exact, va crește Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la 19%, începând din aceasta toamnă. La fel se va întâmpla și cu produsele bio și cu suplimentele alimentare. De asemenea, Guvernul Ciolacu pregătește o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile, valoarea luată în discuție fiind de 15% pentru sumele scoase din România.
În rândurile următoare, aveți o listă completă a taxelor și impozitelor care ar putea fi majorate curând:
- mâncare animale de companie: TVA 19%;
- produse bio: TVA 19%;
- suplimente alimentare: TVA 19%;
- hoteluri şi restaurante: TVA 19%;
- plimbări de agrement: TVA 9%;
- taxa de 1% pe clădirile peste 500.000 euro
- taxa de 1% companii cifră de afaceri 100 milioane de euro/an;