Potrivit unui studiu al firmei MagazinuldeCase.ro, in al doilea trimestru al anului 2008, numărul apartamentelor vechi scoase spre vânzare a crescut cu 51% faţă de trimestrul II al anului trecut, în contextul în care nu au aparut elemente care să stimuleze cererea de locuinţe. Preţul mediu al unui apartament vechi a ajuns în luna iunie a anului 2008, potrivit MagazinuldeCase la o valoare echivalentă cu preţul mediu înregistrat în luna decembrie 2007. Astfel, preţul mediu
Potrivit unui studiu al firmei MagazinuldeCase.ro, in al doilea trimestru al anului 2008, numărul apartamentelor vechi scoase spre vânzare a crescut cu 51% faţă de trimestrul II al anului trecut, în contextul în care nu au aparut elemente care să stimuleze cererea de locuinţe.
Preţul mediu al unui apartament vechi a ajuns în luna iunie a anului 2008, potrivit MagazinuldeCase la o valoare echivalentă cu preţul mediu înregistrat în luna decembrie 2007. Astfel, preţul mediu de listare pentru un apartament vechi a fost în luna iunie de 119.902 euro, fiind echivalent cu preţul mediu înregistrat în luna decembrie 2007, când a atins valoarea de 119.547 euro. Faţă de luna ianuarie a anului 2008, când valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro, în luna iunie preţul mediu a scăzut cu aproximativ 11%.
Raportarea la primul trimestru al anului 2008 indica si o scadere de 34% pentru aceasta perioada, element care confirma insa tendinta generala de crestere de aproximativ 50% a numarului de oferte fata de anul trecut.
Scaderea fata de primul trimestru este determinata de caracterul sezonier al pietei, cu punctele de maxim in lunile februarie-martie si septembrie-noiembrie, o scadere a interesului pentru piata imobiliara fiind corelata cu lunile de vara si perioadele principalelor sarbatori religioase.
“Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile, poate marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din residential in perioada de revenire a pietei din septembrie-octombrie”, crede Matei Maloş, director general al MagazinuldeCase.ro.
De asemenea, timpul mediu de vânzare al unui imobil a crescut cu aproximativ 15-20% faţă de primul trimestru al anului 2008, conform studiului MagazinulDeCase.ro. Daca în primul trimestru timpul mediu pentru vânzarea unei garsoniere era de aproximativ 30 de zile, acum aceasta valoare a ajuns la aproximativ 35-36 de zile. Timpul mediu de vânzare pentru un apartament cu două camere este în prezent de aproximativ 50-52 de zile, iar în cazul apartamentelor cu trei camere această valoare depăşeşte 60 de zile”, sustine Maloş.
Supra-oferta din piata rezidentiala a apartametelor vechi este alimentata si de costurile creditării care si-au menţinut de asemenea tendinţa de creştere. Desi poate parea singura modalitate de atenuare a unei scaderi accelerate a preturilor, scenariul unei relaxari financiare pentru achizitiile imobiliare este improbabil pe termen scurt in contextul actual.
Analiza preţurilor şi volumului/numărului de oferte este realizată pe întreaga ofertă imobiliară din Bucureşti, provenită direct de la proprietari şi se bazează exclusiv pe preţurile solicitate de proprietari.
MagazinulDeCase.ro a fost lansat în octombrie 2006 si a sustinut pana în prezent încheierea a 1.159 de tranzacţii imobiliare, dintre care cea mai cunoscută este vila cunoscutului om de afaceri Cristian Ţânţăreanu, care a fost vândută pentru 3.5 milioane de euro.
Sursa: MagazinuldeCase.ro