Este adevarat ca pe listele publicate de BCR apare numele Constantinescu, fara nici un prenume. Noi am facut confruntarea cu listele ANL si de aceea am solicitat explicatii conducerii ANL cu privire la toate aspectele neconcordante dintre cele doua tipuri de liste: cu persoane solvabile/insolvabile de la banci si cu persoane care au primit loturi de la ANL. Nimeni nu putea sa stie ca sub numele Constantinescu se intelege ca este vorba de dvs., iar faptul ca au loc astfel de nemultumiri justifica lipsa de profesionalism si de raspundere a celor care au generat aparitia acestor probleme. Noi am dat publicitatii informatiile asa cum au aparut oficial, solicitand conducerii ANL sa ne ofere dreptul prevazut de lege de a avea acces la informatiile cu caracter public. Solicitarea, care cuprindea mai multe intrebari, a fost facuta in scris vineri, 8 august, un raspuns oficial am primit de abia la inchiderea acestei editii.
Radioul nu este transparent nici in dreptul la replica
Am primit la redactie un drept la replica din partea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), semnat de directorul adjunct Constantin Puscas, referitor la articolul ,,Radioul public raporteaza doar ce ii convine,,- Capital nr. 33 din 14 august 2003. Articolul nostru semnala modul lamentabil in care fusese intocmit si depus la Parlament raportul financiar al SRR pe anul 2002.
,,Societatea Romana de Radiodifuziune, ca serviciu public aflat in slujba cetatenilor, raporteaza nu ceea ce ii convine, ci ceea ce prevad legile tarii,, – incepe dreptul la replica.
Ii amintim dlui Constatin Puscas (dar si presedintelui Dragos seuleanu) ca, potrivit art. 2 din Legea organizarii si functionarii SRR, institutia pe care o conduce ,,isi desfasoara activitatea sub controlul Parlamentului,,. Forul legislativ este ,,expresia voturilor cetatenilor,,. Asa incat, afirmatia ca SRR ,,se afla in slujba cetatenilor,,, atat de draga dlui seuleanu, nu este decat o demagogie atat timp cat vorbim de modul cum SRR cheltuieste banii.
,,Nu avem nimic de ascuns cetatenilor care ne asigura resursele financiare si care, in mod firesc, vor sa stie cum sunt cheltuiti banii pe care ii dau. De aceea precizam ca pentru toti cei interesati aceste documente (Situatia financiara – nota redactiei) au fost depuse la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din Bucuresti si pot fi studiate inclusiv pe site-ul Ministerului de Finante.,,
Asadar, cetatenii curiosi (chiar si parlamentarii din comisie) sunt invitati sa se duca ori la directia respectiva, ori sa intre pe Internet (mai ales cei de la sate vor verifica pe Internet acest lucru!).
,,In momentul depunerii la Parlament (15 aprilie), situatiile financiare ale institutiei nu erau finalizate.,, Asta nu-i o noutate, articolul din Capital a precizat acest lucru. ,,Oricum, nu era obligatoriu sa le depunem la Parlament (cu exceptia contului de executie bugetara), ci la Ministerul Finantelor Publice, lucru care, asa cum s-a aratat, s-a si intamplat!,, Directorul SRR se afla intr-o mare eroare. Potrivit art. 37 din aceeasi lege, conturile de executie a bugetelor celor doua societati (SRR si SRTV) vor fi prezentate Parlamentului. Nu este vorba doar de ,,bugetul de executie pentru sumele alocate de la bugetul statului,,, document pe care SRR l-a prezentat Parlamentului, ci de bugetul total al institutiei.
,,In Raportul depus la Parlament am furnizat doar informatii de interes general…,, Dar cine stabileste ce sunt informatii de interes general? Absenta cheltuielilor cu salarii si colaboratori, cu actiunile organizate de SRR, profitul nu sunt de interes general?
,,La sfarsitul anului 2002, SRR a inregistrat profit, fapt care poate fi verificat la Ministerul Finantelor Publice…,, Culmea, nici macar in aceasta replica directorul SRR nu se oboseste sa ne spuna care a fost profitul institutiei pe anul 2002!
In fine, Constatin Puscas nu clarifica afacerea asigurarilor Nederlanden care, repetam, s-a incheiat, desi a fost respinsa de Consiliul de Administratie al SRR. si fara licitatie! Ii semnalam directorului Constatin Puscas ca in raport nici macar nu este precizata valoarea primei de asigurare platita de SRR catre Nederlanden.