Succes istoric pentru UDMR

Kelemen Hunor a declarat luni că alegerile de duminică au constituit un succes istoric, reprezentând cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani.

El a subliniat că acest succes este împărtășit de maghiarii din România și de UDMR. Kelemen Hunor a subliniat că cifrele obținute nu reprezintă doar mandate câștigate, ci reflectă sprijinul unei comunități puternice și viabile, care dorește să contribuie la viitorul său.

„Alegerile de duminică au fost un succes istoric, cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani. Este un succes comun al maghiarilor din România și al UDMR!

Aceste cifre înseamnă mai mult decât mandate câștigate: în spatele lor sunt oameni, o comunitate puternică, viabilă, care vrea să facă ceva pentru viitorul său și care speră că este posibil să-și planifice un viitor aici, acasă, în țară”, a transmis luni Kelemen Hunor, președintele UDMR, în condițiile în care Uniunea a luat aproximativ 579.000 de votanți.

Kelemen Hunor
SURSA FOTO: Facebook, Kelemen Hunor Oficial

UDMR a primit ajutor de la PSD și PNL

Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR, a menționat într-o emisiune la Prima News că au beneficiat și de voturile românilor.

Totuși, nu a menționat că sprijinul a venit și din partea foștilor parteneri de guvernare, PNL și PSD, conform informațiilor publicate în Libertatea.

A existat o înțelegere între cele două formațiuni politice pentru a sprijini UDMR în atingerea pragului electoral necesar. Liberalii erau interesați mai ales pentru că UDMR face parte din aceeași familie politică.

În același timp, social-democrații îi considera potențiali parteneri într-o viitoare coaliție guvernamentală. Asta, evident, dacă nu se vor mai înțelege cu liberalii după alegerile din toamnă.

Rezultatul istoric al UDMR nu a depins exclusiv de voturile provenite din județe cu o prezență masivă a etnicilor maghiari. Aici intră zone precum Harghita și Covasna, sau din alte județe cu o reprezentare semnificativă, cum sunt:

  • Mureș
  • Satu Mare
  • și Bihor

A existat și o mobilizare în sudul țării, în Oltenia și o parte a Munteniei. În final, este vorba despre un partid care are o prezență semnificativă în guvernarea locală (având în vedere că încă controlează funcții precum prefecți și subprefecți), și care a demonstrat rezistență în fața provocărilor.

UDMR
SURSA FOTO: UDMR

Cum s-a votat cu UDMR?

Conform recensământului din 2021-2022, în Dolj au fost înregistrate 87 de persoane de etnie maghiară printre rezidenți. Cu toate acestea, la alegerile pentru Parlamentul European, UDMR a primit sprijinul a 3.540 de voturi.

O parte semnificativă din aceste voturi, respectiv 1.327, au fost exprimate în cele 173 de secții de votare din Craiova.

Cea mai mare susținere înregistrată de UDMR a fost la secția de votare din satul Preajba, comuna Malu Mare, unde 128 de persoane au votat pentru Uniune. Secția 397 a înregistrat doar 71 de alegători pe liste suplimentare, ceea ce sugerează că o mare parte dintre susținătorii UDMR au provenit din comunitatea locală.

La Preajba, comuna Malu Mare, secția de votare cu numărul 397 a adunat 63 de voturi pentru UDMR. Situația a fost similară și în Calafat, unde 57 de voturi au fost exprimate pentru Uniune. De asemenea, în Maglavit, faimoasă pentru istoria sa interbelică, UDMR a primit 32 de voturi în două secții de votare.

În județul Gorj, UDMR a acumulat un total de 1.816 voturi, în pofida unei populații de doar 114 rezidenți de etnie maghiară conform recensământului. Cele mai mari numere de voturi pentru UDMR au fost înregistrate la:

  • Peștișani (33 de voturi)
  • și Godinești (30 de voturi)

1.133 de voturi din Olt

În contrast cu Dolj și Gorj, județul Olt, unde nu sunt locuitori de etnie maghiară conform recensământului recent, a înregistrat surprinzător 1.133 de voturi pentru UDMR. O secție notabilă a fost cea din Osica de Sus, unde 107 voturi au fost pentru Uniune. În Scornicești, localitatea natală a lui Nicolae Ceaușescu, UDMR a strâns 13 voturi într-o secție de votare.

Teleormanul, un județ dominat tradițional de PSD, nu s-a lăsat mai prejos în sprijinul acordat UDMR. Cu doar 22 de persoane de etnie maghiară în populația rezidentă conform recensământului, județul a înregistrat impresionantul număr de 1.108 voturi pentru Uniune. Performanțele notabile au inclus și secția de votare din Videle, unde 129 de voturi au fost pentru UDMR, dintre care 110 voturi au fost exprimate într-o secție unde nu existau etnici maghiari înregistrati oficial.

Interes al partidelor mainstream

Sociologul Alfred Bulai a subliniat că nu există o explicație sociologică clară pentru numărul semnificativ de voturi acordate Uniunii.

Acesta a adăugat că acest fenomen s-a întâlnit și în trecut. Este legat de sprijinul acordat de marile partide românești.

„Este clar că există un mare interes al partidelor mainstream ca UDMR să fie reprezentată în Parlamentul European. Și e și interesul României, pentru că UDMR reprezintă o parte semnificativă din populația României, să aibă voci acolo. E bine să ai o formă oficială de reprezentare. Plus că unele înțelegeri sunt pe termen lung și vor fi momente când și marile partide vor avea nevoie de UDMR. Nu cred că se pune problema pierderii a câteva voturi pe secție, în cazul partidelor mainstream, la europarlamentare”.

În plus, sociologul nu exclude posibilitatea ca unele voturi să fi fost acordate UDMR din confuzie. Există și situații în care votul pentru acest partid să fie o alternativă la partidele tradiționale românești, în cazul în care există o dezamăgire față de acestea.