Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a vorbit despre importanța fondurilor europene în contextul unui program „stufos” de finanțare de 100 de milioane de euro.
Proiecte de finanțare de 100 de milioane de euro la Miercurea Ciuc
Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a subliniat importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea orașului, considerându-le „coloana vertebrală” a investițiilor publice.
Cu o valoare a proiectelor finanțate ce depășește 100 de milioane de euro, administrația condusă de Korodi Attila a reușit să atragă resurse considerabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Programul Operațional Regional (POR).
Marți, primarul a evidențiat eforturile echipei sale de a transforma orașul și comunitatea, având un plan de dezvoltare pe termen lung pe o perioadă de 10 ani. Această viziune strategică a permis realizarea unor investiții semnificative în domenii precum dezvoltarea economică, educația și cultura.
„Miercurea Ciuc se schimbă, am venit cu un program stufos. Ne-am întors mai mulţi acasă pentru că am simţit că, dacă nu resetăm oraşul şi nu facem dezvoltarea pe mai multe domenii, vom pierde. Cred că am reuşit să mişcăm oraşul, comunitatea, este provocator, ştim ce se va întâmpla în următorii 8-9 ani pentru că am pus la punct un program de 10 ani şi apoi îl vom da noii generaţii care va veni după noi. Important este că ştim ce trebuie să facem. Am setat programul nostru pe 10 ani şi am reuşit, pe dezvoltarea economică şi a comunităţii, culturală şi educaţională, să aducem noi persepective şi acest lucru ne duce înainte”, a explicat Korodi.
Un nou campus școlar profesional
Una dintre cele mai recente realizări este un contract de finanțare în valoare de 21 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui campus școlar profesional. Contractul de finanțarea urmează să fie semnat miercuri, a precizat Korodi Attila.
Acest proiect va deservi peste 1.700 de elevi și va contribui la îmbunătățirea pregătirii acestora pentru piața muncii locale și regionale.
„Miercuri semnez cu ministrul Educaţiei un contract de finanţare prin PNRR de 21 milioane de euro, pentru dezvoltarea unui campus şcolar profesional. Avem un consorţiu cu companii regionale, asociaţii ale întreprinzătorilor şi autorităţi locale prin care 1.700 de elevi de la şcolile profesionale să aibă o resetare adevărată, să susţină economia locală şi regională. Şcoala profesională, liceul profesional au atracţie pentru copiii care nu merg la liceele teoretice, dar trebuie să legăm curricula şcolară de companiile care activează în zonă”, a arătat primarul din Miercurea Ciuc.
Edilul a mai punctat că „niciodată în Miercurea Ciuc nu au fost investite 2 milioane de euro în echipamente, în ateliere şcolare, iar copiii care vor învăţa să lucreze pe maşini automatizate, când vor intra într-o fabrică, vor şti să folosească utilajele. Îi pregătim pentru piaţa muncii din zona Harghita, Mureş, Covasna”.
De asemenea, Korodi Attila a subliniat că toate cele 486 de săli de clasă și laboratoarele vor fi echipate cu mobilier nou și echipamente moderne, utilizând fonduri europene atrase prin PNRR. Pentru a asigura o implementare eficientă a proiectelor, a fost constituită o echipă specializată, dedicată gestionării fondurilor europene.
„Vor fi şocuri în sensul bun al cuvântului. Am creat o echipă separată care se ocupă de această zonă, ca să nu lăsăm nimic să nu se cheltuie din fonduri europene”, a menţionat el.