Maghiarii avertizează: România va deveni o țară goală. Se va întâmpla în maxim 20 de ani

romania, harta Romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenția asupra unei mari probleme din România. El consideră că, dacă nu se face ceva, România va deveni „o țară mare, frumoasă și goală”.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat că problema demografică este cea mai mare provocare cu care se confruntă România.

Acesta a atras atenția asupra scăderii natalității și plecărilor masive din țară, sugerând că fără o rezolvare a acestor probleme, dezvoltările infrastructurale nu vor avea beneficiari.

Problema demografică, cea mai mare provocare pentru România

Kelemen Hunor a declarat că dacă actualul trend demografic continuă, România va deveni „o țară mare, frumoasă și goală” în următorii 20 de ani. El a făcut referire la migrația masivă a românilor, subliniind că peste cinci milioane de cetățeni au plecat deja din țară, iar rata natalității continuă să scadă.

Kelemen a accentuat că România se va confrunta cu probleme grave chiar mai devreme de acest interval de 20 de ani dacă nu va găsi soluții viabile pentru criza demografică. El consideră că discuția despre această problemă este esențială și că politicienii ar trebui să își concentreze eforturile în acest sens, deoarece, în lipsa cetățenilor, nici investițiile în infrastructură sau alte domenii nu vor aduce beneficii reale.

SURSA FOTO: Facebook, Kelemen Hunor

Politica ar trebui să se concentreze pe oameni

Liderul UDMR a evidențiat faptul că politica ar trebui să se concentreze pe oameni, nu pe construcția de autostrăzi sau alte infrastructuri materiale. El a spus că, deși economia României ar putea permite dezvoltări impresionante, problema rămâne aceeași: „pentru cine construim?”. Astfel, politica trebuie să fie orientată în primul rând spre rezolvarea problemelor demografice, nu doar spre proiectele de infrastructură.

Kelemen Hunor a sugerat că soluția pentru rezolvarea crizei demografice se leagă de restabilirea încrederii între stat și cetățeni. El a menționat că guvernarea eficientă nu se bazează doar pe bani sau firme care să construiască infrastructuri, ci pe un stat care să poată crea condiții de viață optime pentru cetățeni, astfel încât aceștia să nu mai plece din țară.

Poziția lui Kelemen Hunor față de Viktor Orban

Întrebat dacă premierul Ungariei, Viktor Orban, reprezintă un model politic pentru el, Kelemen Hunor a afirmat că nu există un model politic care să poată fi importat și aplicat în România. El a subliniat că fiecare țară are particularitățile sale, iar modelele politice externe nu sunt transferabile. Cu toate acestea, Kelemen a avut cuvinte de apreciere pentru premierul Ungariei, descriindu-l drept „un om curajos, un om cu viziune” care a reformat sistemul politic din Ungaria.

„Viktor Orban este un om curajos, un om care riscă foarte mult, un om cu viziune, un om care, când a preluat puterea, a schimbat regimul, nu doar a înlocuit miniștrii. Este, de asemenea, un lider care pune pe primul loc interesele Ungariei”, a spus Kelemen Hunor la Prima TV.

Totuși, liderul UDMR a insistat că acest model nu poate fi aplicat în România, chiar dacă respectă realizările lui Orban.

Relația Ungariei cu Rusia

Kelemen Hunor a respins categoric ideea că Viktor Orban ar fi „un pion al Moscovei”, catalogând aceste afirmații drept „o prostie”. El a subliniat că Orban apără interesele Ungariei și nu pe cele ale Rusiei.

În ceea ce privește relația României cu Rusia, Kelemen a fost clar: nu ar vizita Moscova atâta timp cât Rusia este un stat agresor. El a precizat că, în condiții normale de pace, România și statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să mențină relații diplomatice cu Rusia, dar în contextul actual, acest lucru nu este posibil.

„Astăzi nu e cazul. Categoric, când nu e război și Rusia nu este un stat agresor, atunci și România, și statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să aibă o relație normală cu Rusia. Dar nu suntem în această situație”, a concluzionat liderul UDMR.