Miklos Zoltan denunţă o „practică nocivă” privind cheltuielile bugetare
Deputatul UDMR Miklos Zoltan a criticat marți proiectul de Ordonanță de urgență propus de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare. El a avertizat că abordarea guvernamentală va repeta practica de anul trecut, în care nu s-au făcut rectificări bugetare și s-a continuat cu utilizarea discreționară și netransparentă a fondului de rezervă bugetară.
Zoltan a descris această practică ca fiind extrem de dăunătoare pentru economia românească.
”Vor continua aceeaşi practică de anul trecut, în care nu se va mai face rectificare bugetară şi (…) şi se va merge discreţionar şi netransparent pe utilizarea fondului de rezervă bugetară.
Din punctul nostru de vedere, este o practică foarte nocivă, care nu face bine economiei româneşti”, a spus deputatul UDMR, în emisiunea România Politică de la Prima News, despre măsurile pregătite de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Deputatul UDMR a criticat și absența consultărilor cu structurile asociative, inclusiv cu Asociația Municipiilor și Asociația Consiliilor Județene.
”Nimeni nu s-a întâlnit să întrebe în ce mod îi va afecta activitatea aceste măsuri”, a spus el.
Conform declarațiilor parlamentarului UDMR, Miklos Zoltan, ”fondul de rezervă devine un colector de fonduri, care va fi alimentat din tot felul de economii, unde nu se ştie de unde vin banii şi prin hotărâri de guvern se vor aloca bani în stânga şi în dreapta, total discreţionar şi netransparent, din pixul premierului”. ceea ce înseamnă că alocarea resurselor financiare se va face fără transparență și fără o bază clară de justificare.
Fondul de rezervă bugetară trebuie folosit pentru cheltuieli neprevăzute
Deputatul UDMR, Miklos Zoltan a subliniat că fondul de rezervă bugetară ar trebui să fie utilizat exclusiv pentru cheltuieli neprevăzute, calamități și alte situații de urgență, și nu pentru a crea un „buget paralel”.
Zoltan a criticat în mod deosebit utilizarea acestui fond pentru alocarea de resurse fără o bază clară și justificată, atribuind această practică ca una dintre cele mai grave erori ale ministrului de Finanțe, Marcel Boloș. Deputatul a evidențiat că, pe lângă lipsa de transparență în gestionarea fondului de rezervă, ministrul Boloș a mai comis două greșeli majore: atacul asupra primăriilor și ignorarea principiului autonomiei locale.
”Să nu uităm că fondul de rezervă are menirea să se plătească cheltuieli neprevăzute, calamităţi şi alte asemenea, nu ca să fie un buget paralel.
Din punctul acest de vedere, continuăm practica de anul trecut şi dacă ministrul de Finanţe, domnul Boloş, are un păcat mare, aceste două lucruri sunt cele mai grave, atacul supra primăriilor şi nerespectarea principiului autonomiei locale, respectiv această utilizare netransparentă şi discreţionară a fondului de rezervă”, a subliniat deputatul.