Maghiarii s-au obișnuit să facă cumpărături în România. Trec granița special pentru așa ceva

Un număr tot mai mare de cetățeni maghiari, în special cei din apropierea graniței cu România, optează să-și facă cumpărăturile în supermarketurile din țara noastră. Aici, găsesc produsele de bază la prețuri accesibile. În România, adaosurile comerciale au fost limitate, determinând o scădere a prețurilor alimentelor de până la 20%.

Din cauza raționalizării alimentelor și creșterii prețurilor în Ungaria, hrana devine tot mai scumpă și mai greu de găsit. De aceea, maghiarii sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari cu mașina personală pentru a face achiziții esențiale în România.

De la începutul anului 2023, a fost creată o comunitate privată pe Facebook, unde sunt acceptate persoanele interesate să facă cumpărături în municipiul Carei din județul Satu Mare. Administratorii grupului monitorizează ofertele supermarketurilor din România, oferind asistență cetățenilor maghiari care nu dețin mijloace de transport proprii pentru a găsi modalități de a ajunge în țara noastră.

Decalajul în privința PIB-ului pe cap de locuitor între România și alte state din UE s-a diminuat semnificativ. Conform Eurostat, România a depășit Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC).

ungaria romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Locuitorii din Ungaria se întorc acasă cu portbagajele pline

Cei de la Poliţia de Frontieră Română sunt obișnuiți cu vizitele maghiarilor. În trecut, se limitau la materiale de construcții deoarece găseau unele mai ieftine și de calitate mai bună în România. Oamenii treceau granița pentru a achiziționa polistiren sau rigips. Totuși, obiceiurile lor s-au schimbat prin noiembrie 2022, când au început problemele cu inflația în Ungaria.

De atunci și până acum, maghiarii vin cu familiile lor și își procură tot ce le trebuie, de la hârtie igienică până la alimente, bere sau articole de îmbrăcăminte. Aproape toate mașinile se întorc în Ungaria cu portbagaje pline.

Oamenii alimentează și autoturismele aici deoarece combustibilul este mai ieftin. Chiar dacă diferența nu este foarte mare, totuși este mai convenabil să facă plinul la mașină aici, mai ales că sunt deja în zonă.

„Vârful acestui trafic se înregistrează, în mod evident, în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când oamenii sunt liberi și pot pleca la cumpărături. Cred că acest fenomen este amplificat și de faptul că noi avem orașe mari lângă frontieră, iar în acestea sunt magazine de tip supermarket.

La ei, în localitățile de frontieră, nu găsești astfel de spații comerciale, sunt mai mult magazine de tip sătesc, ca să zic așa, unde nu găsești tot ce îți trebuie”, au explicat cei de la Poliţia de Frontieră.