Asociația „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare” merge la CEDO, după ce ÎCCJ i-a respins cererea de înregistrare
Asociația „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare” merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din România i-a respins cererea de înregistrare. Pe 5 februarie 2025, ÎCCJ a confirmat decizia anterioară a Curții de Apel București, care a refuzat înregistrarea organizației. Motivele deciziei vor fi comunicate mai târziu, în scris.
Profesorul universitar și activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu a criticat hotărârea, numind-o „rușinoasă”. La rândul său, avocatul Előd Kincses a anunțat că vor contesta decizia la CEDO.
De peste trei ani, nu a reușit să se înregistreze oficial
De peste trei ani, asociația respectivă nu a reușit să fie înregistrată oficial în România și, astfel, nu are personalitate juridică. Pentru că numele său conține cuvântul „român”, tribunalul nu o poate înregistra fără o aprobare specială de la Secretariatul General al Guvernului României, aprobare pe care inițiatorii nu au primit-o.
Asociația „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare” a întâmpinat mai întâi o întârziere inexplicabilă, iar apoi a fost refuzată. În România, există multe asociații și fundații care au în nume cuvântul „român” sau alte denumiri naționale, deci acest refuz este considerat lipsit de temei. Pentru că nu a primit o explicație clară, a contestat decizia în instanță. Totuși, Curtea de Apel București a respins cererea, iar acum ÎCCJ a menținut această hotărâre.
Inițiatorii speră că CEDO va obliga Guvernul României să respecte legea și să fie corect. Ei consideră că refuzul Secretariatului General al Guvernului României nu doar că încalcă Constituția României, dar și convențiile internaționale la care țara este parte.
Despre Asociația „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare”
Asociația „15 Decembrie – Ziua Solidarității Româno-Maghiare” a fost înființată în anul 2021 la Timișoara de cinci intelectuali români și maghiari – Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea, Zsolt Szilágyi și László Tőkés. Scopul lor este ca ziua de 15 decembrie să fie recunoscută oficial ca începutul Revoluției din Decembrie 1989.
Ei consideră că acest lucru este necesar pentru că istoria oficială și discursul politic din România prezintă date diferite și nu recunosc suficient rolul credincioșilor reformați maghiari din Timișoara, al românilor care i-au susținut și al celorlalți locuitori de diverse naționalități și religii în declanșarea revoluției care a dus la căderea comunismului.