Maghiarii din Transilvania negociază cu UDMR. Doresc o colaborare în ceea ce privește alegerile parlamentare. Anunțul a fost făcut de către co-preşedinţii AMT la conferinţa de presă care a avut loc vineri, la Cluj-Napoca.
Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) iniţiază negocieri cu UDMR în ceea ce priveşte alegerile parlamentare programate în luna decembrie, au anunţat co-preşedinţii AMT la conferinţa de presă care a avut loc vineri, la Cluj-Napoca. János Mezei, co-preşedintele AMT, a declarat că vor contacta urgent UDMR pentru a oferi organizaţiei politice mai mari a maghiarilor din Transilvania o colaborare în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în decembrie.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), partener la înfiinţarea AMT, a subliniat că vor să contribuie la reprezentarea maghiarilor din Transilvania şi speră în crearea unei noi colaborări între actorii politicii maghiare din Transilvania. Mezei a menţionat că poziţia partidul său a fost întotdeauna aceea că alegerile locale trebuie să fie o competiţie, iar pentru cele parlamentare trebuie să se creeze o alianţă cu UDMR. Potrivit spuselor sale, ei nu doresc neapărat locuri în parlament, ci să obţină o înţelegere de principiu.
Co-preşedintele István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a adăugat că vor prezenta argumentul potrivit căruia în politica maghiară din Transilvania, unu plus unu fac mai mult decât doi, deoarece alianţa ar avea forţă mobilizatoare. El consideră că va trebui început dialogul între cele două forţe politice ale maghiarilor, care ar permite ca la alegerile parlamentare acestea să se adreseze tuturor maghiarilor din Transilvania, atât simpatizanţilor UDMR cât şi celor ai AMT.
Vor o înțelegere cu UDMR
Co-preşedinţii au sugerat că ar trebui să se ajungă la o înţelegere cu UDMR deja în cursul săptămânii viitoare, dat fiind că listele candidaţilor la alegerile parlamentare trebuie depuse până în 22 octombrie. Cei doi politicieni au apreciat că alianţa celor două partide mici a trecut cu bine examenul alegerilor de duminică, iar AMT reprezintă aproximativ aceeaşi forţă pe care au reprezentat-o partidele componente, PPMT şi PCM, la alegerile locale de acum patru ani.
Ei au explicat scăderea uşoară a voturilor adunate de listele de candidaţi ale alianţei cu participarea mai redusă la vot, faţă de acum patru ani, cu faptul că primarul reales la Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi şi echipa lui nu au mai participat la alegeri în culorile partidului, şi cu sprijinul pe care partidul l-a acordat candidaţilor independenţi în unele localităţi.
István Csomortányi a precizat: cu toate că la alegeri au participat ca alianţă politică, în temeiul legii electorale din România, rezultatele lor trebuie contabilizate separat. Cele aproape 43.000 de voturi primite de candidaţii lor au adus şase mandate de primar pentru PCM şi patru pentru PPMT, iar alţi cinci candidaţi independenţi au ieşit învingători cu sprijinul lor. (În urmă cu patru ani, PCM a obţinut 15 posturi de primar, dintre care două în coaliţie cu PPMT), spune RADOR.
Politicianul a anunţat totodată că PPMT a obţinut 180 de locuri în consiliile locale, iar PCM 130 locuri. (În urmă cu patru ani PPMT a avut 207 consilieri, iar PCM 158 reprezentanţi în consiliile locale.) János Mezei a completat: în timp ce cu patru ani în urmă acordul încheiat cu UDMR le-a mărit numărul mandatelor, rezultatele de acum au fost obţinute prin propriul efort, “având un vânt politic puternic din faţă”