AUR vrea limită de două mandate pentru aleșii locali
Unul dintre aceste proiecte de lege ale AUR a fost inițiat de către senatorii AUR, Claudiu Tîrziu și Adrian Gheorghe. Aceștia vor instituirea unei limite de două mandate pentru aleșii locali. Prevederi ale proiectului se aplică și consilierilor locali, județeni și parlamentarilor.
„Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene nu pot fi aleşi şi nu pot exercita aceste funcţii, în condiţiile legii, mai mult de două mandate consecutive”, potrivit proiectului de lege al AUR.
Inițiatorii explică faptul că această prevedere are scopul de a eficientiza competența funcțiilor publice.
„Modificările legislative propuse vizează eficientizarea şi creşterea competenţei exercitării unei funcţii publice sau de demnitate publică la nivel local, prin promovarea permanentă în aceste structuri a unor primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi consilieri judeţeni a unor oameni competenţi, cinstiţi şi muncitori, prevenirea apariţiei corupţiei la nivel local, descurajarea apariţiei baronilor locali şi a feudelor locale sau zonale”, explică inițiatorii.
Partidul vrea noi reguli pentru alegeri
Un alt proiect propus se concentrează pe modificarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
Totodată, prin acest proiect se vrea amendarea Legii nr. 208/2015 referitoare la alegerile Senatului și Camerei Deputaților, precum și la organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
În această direcție, AUR vrea restrângerea atribuțiilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) pe durata organizării alegerilor.
„Pe durata desfăşurării procesului electoral, atribuţiile Serviciului de Telcomunicaţii Speciale sunt limitate la a pune la dispoziţia Autorităţii Electoral Permanente infrastructura informatică solicitată de aceasta, împreună cu documentaţia necesară şi, dacă se impune, la asigurarea reparaţiilor de urgenţă solicitate în scris de Autoritatea Electorală Permanentă.
Instructajul privind utilizarea infrastructurii informatice se asigură de Autoritatea Electorală Perlamentă, în baza documentaţiei tehnice puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale”, potrivit proiectului AUR.
Se dorește renunțarea la traducerea în maghiară a Monitorului Oficial
Parlamentarii AUR argumentează că, în intervalul 2013-2019, s-au cheltuit în total 1.648.964 de lei pentru traducerea în limba maghiară a Monitorului Oficial al României, Partea I.
În contextul acestor cheltuieli, ei propun abrogarea articolului corespunzător din Legea nr. 202/1998, care prevede traducerea în limba maghiară a Monitorului Oficial.
Această propunere vizează o reevaluare a politicii lingvistice asociate publicațiilor oficiale, în special în ceea ce privește traducerile în limbile minorităților din România.
„Necesitatea abrogării articolului 21 al Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României este determinată şi de nevoia utilizării raţionale a finanţelor publice şi a dirijării acestora către domenii prioritate. Adoptarea prezentei propuneri legislative nu implică absolul niciun fel de cheltuieli de la bugetul de stat, având, dimpotrivă, un evident impact financiar pozitiv asupra finanţelor publice”, aflăm din expunerea de motive a proiectului de lege.