România va adera la Spațiul Schengen cu frontierele terestre din 1 ianuarie 2025

România va deveni membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, inclusiv pentru frontierele terestre, a anunțat vineri Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Decizia, luată în cadrul unei întâlniri oficiale la Budapesta, reprezintă un moment istoric pentru România, după mai bine de un deceniu de eforturi.

„Decizia a fost luată astăzi la Budapesta – România intră în spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, începând de 1 ianuarie, şi este un lucru extraordinar. Am lucrat pentru acest rezultat ani de zile.

După 13 ani se face dreptate şi putem călători fără control. Economia va creşte, e un lucru extraordinar şi mă bucur că am fost parte în această decizie” a declarat Kelemen Hunor într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Ministrul de interne al Ungariei, Sandor Pinter, a confirmat că România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen de la începutul anului 2025. O decizie finală urmează să fie luată în cadrul reuniunii miniștrilor de interne ai Uniunii Europene, programată pentru 11 decembrie 2024.

„Cele două ţări au făcut paşi importanţi pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă, după discuţii cu omologii săi român, bulgar şi austriac.

„Suntem … cu un pas mai aproape ca Bulgaria şi România să devină membre cu drepturi depline ale Schengen”, a adăugat el.

Anunțul vine după un an de negocieri intense, în special cu Austria, care inițial s-a opus extinderii Schengen către România și Bulgaria, invocând necesitatea de a preveni imigrația ilegală. În martie 2024, cele două țări au aderat parțial la Spațiul Schengen, ridicând controalele la frontierele aeriene și maritime.

Pași către aderarea completă

Potrivit oficialilor europeni, România și Bulgaria au îndeplinit toate cerințele tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen, fiind elogiate pentru măsurile adoptate în combaterea imigrației ilegale și a traficului de persoane.

Ministrul ungar de interne a subliniat importanța unui pachet de măsuri suplimentare care va fi prezentat în decembrie. Acesta include detașarea a cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria, un punct strategic în combaterea comerțului ilegal și a traficului de persoane.

România a contestat opoziția Austriei, susținând că datele Frontex arată clar că fluxurile de migranți ilegali nu trec prin România, ci prin Balcanii de Vest. Comisia Europeană a reafirmat că ambele țări au făcut pași importanți pentru respectarea criteriilor Schengen.