Maghiarii se vor stăpâni peste Ținutul Secuiesc. Care e planul ungurilor: Ne obligă să ducem la succes

romania ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Duminica seara, în mai multe localități din Ținutul Secuiesc, s-au desfășurat focuri de veghe pentru a cere autonomia teritorială. Această acțiune a fost organizată de Consiliul Național Secuiesc și a reunit comunități care doresc recunoașterea drepturilor lor.

Recent, comunitățile din Ținutul Secuiesc au mobilizat un număr impresionant de cetățeni în cadrul unei acțiuni simbolice, ce constă în aprinderea de focuri de veghe. Acest demers are ca scop exprimarea dorinței locale de a obține autonomie teritorială, un subiect de discuție intensă în ultima perioadă.

Organizat de Consiliul Național Secuiesc (CNS), acest eveniment a reunit locuitori din peste o sută de așezări, demonstrând astfel solidaritatea și voința de autodeterminare a comunității maghiare din această regiune. În continuare, evenimentul a fost marcat de citirea unui manifest semnat de liderii comunității, care subliniază importanța autonomiei ca garanție a păcii și prosperității în zonă.

Cererea de autonomie în Ținutul Secuiesc

În mai multe orașe și sate din Ținutul Secuiesc, comunitățile locale au organizat duminică seara focuri de veghe. Aceasta acțiune simbolică a fost desfășurată pentru a demonstra dorința populației de a obține autonomie teritorială.

Directorul executiv al Consiliului Național Secuiesc (CNS), organizatorul principal al evenimentului, a declarat pentru Agenția de Presă MTI că acest gest reprezintă un semnal important pentru autoritățile române.

SURSA FOTO: Agenția de presă MTI

Focurile de veghe au fost aprinse în piețele principale ale așezărilor, dar și pe dealurile din apropiere. Organizațiile locale au citit manifestul pregătit pentru acest eveniment, care poartă semnătura președintelui CNS, Balázs Izsák.

„Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, este un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă a tuturor cetăţenilor din Ţinutul Secuiesc”, se subliniază în document.

Inițiativa adresată Comisiei Europene

Manifestul transmis Agenției de Presă MTI indică faptul că CNS a inițiat o acțiune înaintată Comisiei Europene. Această inițiativă cetățenească a fost lansată cu zece ani în urmă, având ca scop protejarea regiunilor naționale. Organizația consideră că aceasta va fi o „provocare” în perioada imediat următoare.

De asemenea, CNS recunoaște dificultățile economice internaționale, dar rămâne optimist.

„Suntem conștienți că situația economică internațională nu este deloc favorabilă cauzei regiunilor naționale. Cu toate acestea, aproape un milion și jumătate de semnături de susținere ne obligă să ducem la succes idealul autodeterminării cu ajutorul voinței comunitare”, se menționează în document.

Focurile de veghe, o tradiție a comunității

Conform declarațiilor președintelui executiv, aprinderea focului de veghe s-a transformat într-o tradiție, iar astăzi reprezintă o acțiune activă susținută de inițiatorii locali. Aceasta reunește numeroase localități care nu sunt oficial asociate cu CNS.

„Fără autonomie nu există viitor maghiar în Ţinutul Secuiesc”, subliniază organizația, evidențiind responsabilitatea fiecărui cetățean de a acționa în favoarea acestui ideal.

Când a fost întrebat câte localități au participat la focurile de veghe în acest an, organizatorul principal a afirmat că, la fel ca și în anul precedent, mai mult de o sută de așezări s-au alăturat mișcării. De exemplu, Scaunul Ciucului a confirmat participarea din 41 de locații.

La prima organizare a acestei acțiuni, focurile de veghe au conturat harta Ţinutului Secuiesc la granițele regiunii. Totuși, locuitorii din interiorul regiunii s-au arătat nemulțumiți de faptul că au fost excluși de la acest demers.

Organizatorul principal a explicat că, din această cauză, apelul actual se adresează tuturor așezărilor din Ţinutul Secuiesc, îndemnându-le să „facă vizibilă patria secuiască prin focuri de veghe”, subliniind că nu vor permite nici fuzionarea, nici fragmentarea regiunii.

Extinderea inițiativei în afara regiunii

Această acțiune de aprindere a focurilor de veghe a evoluat în timp, devenind o tradiție. De asemenea, inițiativa a primit un ecou semnificativ în afara Ținutului Secuiesc.

„Aproximativ același număr de așezări din Ungaria participă la focurile de veghe ca și în Ținutul Secuiesc”, a afirmat Zoltán Gazda, un reprezentant al CNS.

De-a lungul timpului, Consiliul Național Secuiesc, înființat cu mai bine de o sută de ani în urmă și reînființat în 2003, a stabilit ultima duminică din octombrie ca fiind ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc. În această zi, locuitorii regiunii se adună în biserici pentru a se ruga împreună, solicitând recunoașterea dreptului lor la autodeterminare, prin aprinderea focurilor de veghe.