Kelemen Hunor, președintele UDMR, exprimă dezamăgirea etnicilor maghiari față de președintele Klaus Iohannis. El afirmă că nivelul de dezamăgire este la fel de mare precum a fost și speranța inițială.
Kelemen Hunor consideră că ratarea aderării complete la Spațiul Schengen reprezintă un eșec. În opinia sa, de acest eșec președintele Klaus Iohannis nu poate să scape.
Kelemen Hunor spune că maghiarii sunt dezamăgiți de Iohannis
În cadrul emisiunii Insider politic de la Prima TV, președintele UDMR a fost întrebat dacă etnicii maghiari sunt mulțumiți de mandatele lui Klaus Iohannis.
Potrivit liderului UDMR, dezamăgirea față de președintele Klaus Iohannis este la fel de mare precum a fost și speranța inițială. El a remarcat că Iohannis a beneficiat de o susținere extraordinară în primul său mandat. Însă, în prezent, pe măsură ce acesta nu mai prezintă perspective politice în România, interesul și sprijinul pentru el au scăzut.
Kelemen Hunor a subliniat că atunci când se discută despre persoana lui Iohannis, dezamăgirea devine evidentă.
”Nu prea. El a avut o susţinere extraordinar de mare la primul mandat, dar dezamăgirea este la fel de mare pe cât a fost şi speranţa de mare. Iohannis nu mai are perspectivă politică în România, nu mai poate să fie preşedinte, şi atunci oamenii nu mai spun mare lucru. Dar dacă din varii motive se aduce în discuţie persoana lui Iohannis, atunci dezamăgire, asta se simte”, a spus liderul UDMR.
Așteptări mari de la viitorul președinte al României
Kelemen Hunor a exprimat așteptarea ca viitorul președinte al României să fie capabil să unească oamenii și să evite polarizarea și dezbinarea în societate. El consideră că nivelul de polarizare în societatea românească este unul dintre cele mai mari din ultimele decenii.
Acesta speră ca noul președinte să fie o figură care să reprezinte interesele tuturor cetățenilor. El ar trebui să fie extrem de implicat în politica externă, contribuind la consolidarea relațiilor internaționale.
Eșecul în aderarea la Schengen, pe umerii șefului statului
Kelemen Hunor subliniază importanța unei prezențe mai active a președintelui în dezbaterile publice și în relațiile internaționale. În opinia sa, responsabilitatea pentru eșecul în aderarea la Schengen nu poate fi eludată nici de către actualul președinte, Klaus Iohannis.
”Să fie în stare să unească oamenii, nu să meargă spre dezbinare. Polarizare mai mare n-a fost, poate din anii 90, în societatea românească aşa cum e astăzi. Să încerce să fie preşedintele fiecărui om, să fie extrem de implicat şi, mai ales în politica externă, să fie vizibil, o personalitate care pune amprenta în relaţiile internaţionale. Aştept de la preşedinte o implicare mult mai mare în dezbaterile publice, o implicare mult mai mare în relaţiile internaţionale. Vrei, nu vrei, Schengen-ul este pe umerii preşedintelui. Nu poate scăpa nici Iohannis de acest eşec”, a spus Hunor.
Kelemen Hunor a afirmat că ratarea aderării depline la spațiul Schengen poate fi considerată un eșec al președintelui Iohannis. El a subliniat că în cadrul Consiliului European, președintele este reprezentantul României. El a spus că nimeni altcineva nu poate să îl înlocuiască în această funcție.