Ce beneficii au murăturile?

Specialiștii în nutriție ne informează că murăturile sunt adevărate surse de sănătate pentru organismul nostru. Mai mult decât atât, ei ne îndeamnă să fim extrem de atenți, în special în sezonul rece, să nu cumva să le excludem din alimentația noastră.

„Murăturile sunt legume sau fructe conservate în oțet sau saramură. În funcție de ingredientele folosite, pot fi: dulci, sărate sau picante. Murăturile conțin probiotice, bacterii bune, echilibrează nivelul de zahăr din sânge, diminuează efectele stresului oxidativ și împiedică dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer”, explică specialistul nutriționist Wasim Nazer.

Murăturile nu sunt doar un deliciu culinar, ci și o sursă valoroasă de nutrienți și beneficii pentru sănătate. Integrarea lor în alimentație poate contribui la menținerea unei stări de sănătate optime și poate aduce un plus de diversitate și savoare meselor tale.

Nutriționistul Wasim Nazer a elaborat o listă cu cele mai importante beneficii ale consumului de murături.

Ajută la digestie și îmbunătățesc microbiota intestinală

Murăturile conțin enzime digestive care pot îmbunătăți procesul de descompunere a alimentelor în stomac. Acest lucru nu numai că facilitează digestia, dar poate și reduce disconfortul gastrointestinal. Enzimele prezente în murături sunt un ajutor natural pentru cei cu sensibilitate la alimente și pot contribui la o digestie mai eficientă.

De asemenea, murăturile sunt adevărate comori probiotice. Probioticele sunt bacterii benefice care susțin sănătatea intestinelor și echilibrul microbian din organism. Consumul regulat de murături poate contribui la menținerea și regenerarea florei intestinale sănătoase, îmbunătățind digestia și absorbția substanțelor nutritive.

De exemplu, Lactobacillus rhamnosus GG contribuie la restabilirea echilibrului microbiomului intestinal.

Reduc simptomele diabetului de tip 2

Studiile au arătat că murăturile pot ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge în limite normale. Acest lucru se datorează conținutului lor de fibre și substanțelor acide, care pot influența absorbția zahărului în organism.

Consumul de alimente fermentate, inclusiv de boabe de soia și murături, scade efectele și simptomele asociate diabetului de tip 2.

Aport vitamine și minerale

Murăturile sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale. În procesul de fermentare, acestea se îmbogățesc cu substanțe nutritive precum vitamina C, vitamina K, acid folic și minerale esențiale cum ar fi calciul și potasiul. Aceste elemente nutritive sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, întărind sistemul imunitar.

Aceste alimente fermentate conțin antioxidanți esențiali precum riboflavina, acidul folic, cobalamina, menachinona și tiamina.

Conțin bacterii probiotice pentru prevenirea cancerului

Murăturile reprezintă o sursă importantă de bacterii probiotice, care ajută la prevenirea apariției tumorilor canceroase în colon, ficat și vezica urinară.