Potrivit ultimelor informații, marți, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a semnat contractul de finanţare privind „Edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran situată între staţia de metrou Berceni şi Şoseaua de Centură”. Contractul semnat este în valoare totală de aproape 215 milioane de lei, din care 180 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
De aemenea, obiectivul general al proiectului vizează creşterea gradului de accesibilitate la reţeaua de transport cu metroul în zona de sud a municipiului Bucureşti, prin extinderea magistralei M2 cu o staţie supraterană, în apropierea şoselei de centură.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, acest proiect este în concordanţă cu strategia de dezvoltare a reţelei de metrou şi a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), cât şi la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Judeţean Ilfov şi al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat în anul 2019, când a fost semnat protocolul pentru obiectivul de investiţii, încheiat între minister (în calitate de administrator), Metrorex (concedentul imobilului aferent obiectivului de investiţii) şi Primăria Sectorului 4, cu avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei.
„Am semnat astăzi acest contract de finanţare încheiat între MTIC şi Metrorex pentru că îmi doresc o dezvoltare a proiectelor de infrastructură, dar şi o dezvoltare a metroului bucureştean. Faptul că am găsit sursa de finanţare, din fonduri europene nerambursabile, este cu atât mai îmbucurătoare, cu cât vine şi în concordanţă cu strategia noastră de a implica autorităţile locale în astfel de proiecte. Iată că se poate, după ce am aplicat acest concept la nivelul CNAIR, în cazul unor centuri ocolitoare pe care le-am dat autorităţilor locale, venim acum şi către Metrorex. Dezvoltarea reţelei de metrou are în vedere o extensie şi dincolo de Şoseaua de Centură, astfel încât să putem pune în practică strategia noastră de mobilitate urbană din zona Bucureşti-Ilfov”, a declarat Bode.
În cât timp va fi gata noua stație
În ceea ce privește termenul, prin acest proiect, ce are ca termen de implementare 55 luni, se doreşte extinderea reţelei actuale de metrou prin construirea unei noi staţii supraterane la standarde europene şi îmbunătăţirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare, conducând astfel la creşterea ponderii de călători transportaţi cu metroul şi, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea oraşului ca urmare a implementării proiectului.
Valoarea totală se ridică la 214,89 milioane de lei, din care valoarea eligibilă finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 este de 179,972,728.00 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152,98 milioane de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% din valoare, respectiv 26,996 milioane de lei, va fi finanţată din bugetul AM POIM).
Finanţarea nerambursabilă este alocată din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 „Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului”, Obiectiv specific 1.4 „Creşterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în Bucureşti – Ilfov”.
Procedurile de derulare şi urmărire a contractului se execută de Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistenţa tehnică.