Printre orașele în care magistrații au apelat la măsura protestului mut se numără și Bucureștiul, protestul având loc pe scările Palatului de Justiție.
Proteste au avut loc de asemenea în Cluj, Sibiu sau Constanța.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Viorel Gabriel Teliceanu, susține că pe lângă obiectivul evident al protestului, de abrogare a OUG 7, se află și speranța ca prin gestul magistraților, oamenii simpli să primească un semnal puternic, din partea unor profesioniști în domeniu, asupra faptului că ce se întâmplă în această perioadă în justiție nu este în regulă.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel Gabriel Teliceanu, a declarat că magistraţii doresc abrogarea OUG 7.
“Noi sperăm să fie abrogată minunata Ordonanţă 7. Sigur cu excepţia admiterii la INM, unde, da, presupunea nişte modificări, erau necesare. dar, în rest, trebuie abrogată toată. (…) Lumea trebuie să ştie, din partea unor profesionişti, care ştiu despre ce este vorba, că ce se întâmplă în justiţie nu este în regulă. Şi nu discutăm de drepturi ale magistraţilor, nu discutăm despre situaţii salariale sau alte categorii de beneficii, discutăm despre distrugerea fără discuţie a autorităţii judecătoreşti”, a afirmat prim-procurorul Teliceanu.
În Sibiu, protestul inedit a fost susținut de comunitatea „Vă vedem din Sibiu,” aceștia scandând mesaje de încurajare la adresa magistraților.
Magistrații reclamă că OUG 7/2019 încalcă independența Justiției, dar și faptul că modificările aduse ar trebui să fie propuse mai întâi în dezbatere publică.
“Sunt multe aspecte în neregulă cu această ordonanţă. Ea în sine încalcă independenţa Justiţiei. Încearcă să subjuge sistemul judiciar puterii executive, legislativului, în sensul că a fost introdusă acea sintagmă a bunei reputaţii în urma cărei un magistrat poate fi exclus din magistratură pe baza unor criterii ce par a fi pur subiective. Această sintagmă nu a fost nicăieri explicată prin lege. Ar însemna, luăm un caz ipotetic, un judecător sau un procuror poate fi bălăcărit la un anumit post de televiziune, care nu are afinităţi deosebite cu justiţia, este posibil ca a doua zi un inspector mai dur să considere că magistratul respectiv nu mai are bună reputaţie din cauză că a fost criticat atât de dur în mass media şi să fie supus unei cercetări”, a precizat Sadâc Zafer, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, menţionând că astfel o persoană poate fi exclusă din magistratură.
Procurorii anunță că dacă Ordonanța nu va fi abrogată, protestele vor continua și în săptămâna următoare.