Vicepreşedintele Tribunalului Capitalei, Laura Andrei, a declarat că magistraţii au cerut suspendarea ordinului ministrului Justiţiei prin care s-au retras sporul de 50% de suprasolicitare neuropsihică.

Laura Andrei a declarat că nemulţumirea magistraţilor nu este legată doar de eliminarea sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică sau a drepturilor salariale, ci şi de faptul că, prin reducerea bugetului, Cătălin Predoiu a lăsa instanţele „în ghiarele creditorillor”, Poşta refuzând să facă orice procedură de citare, în timp ce sediile instanţelor sunt ameninţate de furnizorii de utilităţi, fiind posibilă sistarea acestora.

„Noi am atacat ordinul ministrului prin proceduri administrative, iar la Curtea de Apel Bucureşti am cerut suspendarea acestui ordin”, a adăugat vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti.

Şedinţe de judecată, suspendate

Şedinţele de judecată sunt suspendate, azi, timp de două ore, magistraţii şi personalul auxiliar de la Tribunalul Bucureşti (TB) şi de la judecătoriile din Capitală şi din judeţul Ilfov – Cornetu şi Buftea -, fiind nemulţumiţi de retragerea sporului de 50% de suprasolicitarea neuropsihică.

„Magistraţii din cadrul Judecătoriilor sectoarelor 1-6, Buftea şi Cornetu, precum şi cei din cadrul Tribunalului Bucureşti îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de modul în care Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti înţelege să fie preocupat de funcţionarea sistemului judiciar, în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al Tribunalului Bucureşti.

„Disfuncţionalităţi grave în desfăşurarea activităţii”

Pentru 2009, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a aprobat pentru Tribunalul Bucureşti un buget de 47%, ulterior diminuat la 44%, prin comparaţie cu exerciţiul bugetar al anului 2008, „ceea ce a condus la disfuncţionalităţi grave în desfăşurarea activităţii, nemulţumiri din partea magistraţilor şi la crearea unei percepţii eronate în rândul opiniei publice”, se mai arată în comuncat.

Magistraţii au apreciat că reducerea în această manieră a drepturilor salariale încalcă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, înscrise în carnetele de muncă, chiar în baza corespondenţei derulate cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

În final, magistraţii ameninţă că formele de exprimare a nemulţumirii ar putea evolua în funcţie de „răspunsul pe care autorităţile înţeleg să îl transmită într-un stat de drept, democratic şi social, integrat în Uniunea Europeană”.

SURSA: Mediafax