Pentru cei care se intorc in Romania dupa un stagiu de specializare efectuat in strainatate, cel mai greu este sa isi gaseasca o slujba corespunzatoare pregatirii si asteptarilor proprii. Putini sunt cei care stiu exact ce isi doresc si chiar mai putini cei ce reusesc din prima incercare. Majoritatea sunt nostalgici, nauciti si debusolati. Pentru toti bursierii s-a creat programul "Return to Romania" (RTR) al IREX (revista Capital nr. 28/ 2000). Proiectul isi propune sa ii puna in legatura pe bu
Pentru cei care se intorc in Romania dupa un stagiu de specializare efectuat in strainatate, cel mai greu este sa isi gaseasca o slujba corespunzatoare pregatirii si asteptarilor proprii. Putini sunt cei care stiu exact ce isi doresc si chiar mai putini cei ce reusesc din prima incercare. Majoritatea sunt nostalgici, nauciti si debusolati.
Pentru toti bursierii s-a creat programul „Return to Romania” (RTR) al IREX (revista Capital nr. 28/ 2000). Proiectul isi propune sa ii puna in legatura pe bursierii romani – doar cei care au studiat sau studiaza in universitati americane – cu potentialii angajatori din Romania. Din decembrie 1999 pana in martie 2000, IREX Bucuresti a contactat 623 de companii care activeaza in Romania. Firmele au primit cate o scrisoare din partea ambasadorului american James C. Rosapepe, prin care erau instiintati de existenta programului RTR, si cate o scrisoare din partea IREX. Au fost cautati si romanii plecati la studii in strainatate si cei care, obtinand o bursa,
erau pe punctul de a pleca. In prezent, pe site-ul IREX figureaza 17 companii dispuse sa angajeze tineri reintorsi de la studii si 130 de CV-uri ale bursierilor.
Situatia celor care se intorc in tara este destul de delicata. „Majoritatea au 28-30 de ani si o experienta profesionala efectiva aproape nula. Din cauza varstei si a nivelului de specializare atins in atatia ani de studii, bursierii nu sunt dispusi sa accepte un nivel mic de salarizare sau o pozitie inferioara in cadrul unei companii”, explica Angela Stolnicu, director IREX Bucuresti. Cei plecati uita foarte repede ce se intampla in tara si revin cu sperante si asteptari care aproape „sfideaza” realitatea romaneasca. Tuturor le lipseste o privire realista asupra situatiei in care se afla in momentul reintoarcerii si, mai grav, nimeni nu este pregatit pentru frustrari (financiare, profesionale etc.). Foarte putini isi gasesc rapid identitatea profesionala.
Mai multe firme din Romania au fost dispuse sa participe la programul RTR. Companiile au fost atrase de posibilitatea angajarii unor tineri care au invatat in Romania si s-au specializat in Statele Unite ale Americii. Faptul ca bursierii au facut fata la doua medii academice diferite ii califica drept „descurcareti” si ii recomanda pentru un post provocator din punct de vedere profesional. In plus, cei intorsi aduc, de multe ori inconstient, si ceva din mentalitatea occidentala. Acest „castig intelectual” ii determina sa faca schimbari si in mediile profesionale cu care intra in contact o data ajunsi in Romania.
Firmele interesate de bursieri au angajat pana acum putini tineri. Dar nu din cauza ca n-au gasit oameni potriviti. Anul universitar american s-a incheiat de curand, si studentii implicati in programul RTR abia acum incep sa se intoarca in tara. Au avut loc interviuri de angajare si sunt posturi care ii asteapta pe cativa dintre cei plecati.
Experienta nu e o conditie a angajarii
Firmele care vor sa angajeze bursieri romani nu le vor acorda a priori celor reveniti in tara nici un avantaj in comparatie cu ceilalti angajati. Toate beneficiile vor rezulta din eficienta si profesionalismul tinerilor.
Printre cei plecati la studii in strainatate se afla si „descurcareti” care, inainte sa ajunga in Romania, iau legatura cu sediile centrale din SUA ale companiilor multinationale care activeaza si in tara. Cei care fac acest pas au, de cele mai multe ori, slujbe asigurate la filialele romanesti.
Dar majoritatea revin in tara si sunt complet debusolati. Multi, nesiguri de ei din cauza socului readaptarii, nici nu reusesc sa treaca de secretarele firmelor unde vor sa se angajeze.
Pentru un tanar intors de la o bursa in strainatate, „cheia succesului” in Romania este un CV corect redactat. Unii reusesc sa se prezinte intr-o jumatate de pagina. Altii acopera peste zece pagini cu specializarile si competentele lor. Dintr-o prea mare dorinta de a sintetiza sau din exces de zel, bursierii isi micsoreaza sansele de angajare din momentul in care isi elaboreaza astfel de CV-uri. Secretul sta in abilitatea fiecaruia de a se vinde, de a se face interesant.
Multi bursieri se gandesc ca nu au sanse sa se angajeze la o companie mare pentru ca nu au experinta efectiva de lucru. Lucrurile nu stau tocmai asa. Angela Stolnicu explica: „Marile companii, de tipul corporatiilor, sunt interesate tocmai de tineri foarte specializati care nu au experienta si pe care sa ii poata educa in spiritul firmei. Noii angajati fac mai intai un tur al departamentelor si, in doi-trei ani, sunt repartizati pe postul pe care se potrivesc cel mai bine.”
O alta garantie a succesului in Romania este motivatia. Foarte putini se intorc fiind fundamental convinsi de faptul ca aceasta este cea mai buna optiune de viata pentru ei. Implicit, acestora le lipseste si dorinta dar, si mai grav, credinta in afirmarea profesionala.
Multi tineri dintre cei plecati la studii in strainatate isi calculeaza timpul si energia necesare construirii carierei inca inaintea revenirii in tara. Nici nu iau in calcul conditiile din Romania. Este normal sa se simta frustrati cand realizeaza ca socoteala din America nu se potriveste cu cea de-acasa.
Sunt slujbe Pentru medici
Policlinica Simona va beneficia, din septembrie 2000, de serviciile unui medic pediatru si ale altor doi experti in management. Dr. Victor Patrascu, presedintele Fundatiei Simona, este unul dintre angajatorii care sprijina revenirea bursierilor romani in tara. La Policlinica Simona sunt posturi in laborator (hematologie, biochimie, bacteriologie, imunologie) si in clinica (dermatologie, pediatrie, endocrinologie) care isi asteapta ocupantii de la studii in Statele Unite. Alte informatii sr gasesc la adresa: https://www.irex. org/rtr/jobs/sms-032300.htm
SVM-URILE angajeaza analiSti
Societatea de brokeraj Global Valori Mobiliare (filiala romaneasca a Global Securities Turcia) are si ea in vizor un bursier pentru postul de analist financiar. Cei de la Global il asteapta sa-si termine studiile. „Societatile de brokeraj care activeaza pe piata de capital din Romania au nevoie de oameni care au beneficiat de o expunere la tehnicile occidentale. In timp, este posibil sa infiintam noi locuri de munca pentru tinerii intorsi in tara care au un potential deosebit, spune Radu Bugica, director general al Global Valori Mobiliare.
Sanse la Procter&gamble
Aceeasi deschidere spre cooptarea a cat mai multor bursieri romani o dovedesc si cei de la Procter&Gamble Romania. „Pentru a candida pe o pozitie cu norma intreaga la aceasta companie, un anumit tip de specializare si experienta nu sunt obligatorii. Nu am infiintat noi locuri de munca pentru bursieri, dar suntem gata sa o facem, ii incurajeaza pe tinerii studiosi Roxana Paun, de la Departamentul de Relatii Publice al Procter&Gamble Romania.