Peste 10.000 de participanţi la pensiile private obligatorii şi-au schimbat fondul, atraşi de randamentele mari de la alte instituţii. În cazul pensiilor facultative, migraţiile s-au făcut în special între fondurile aceluiaşi administrator.
Numai în cadrul ultimei tranşe de transferuri peste 4.000 de participnaţi la pensiile obligatorii şi-au schimbat fondul de pensii şi, implicit, administratorul. Adăugate la transferurile din cele trei runde anterioare, acestea ridică număru
Peste 10.000 de participanţi la pensiile private obligatorii şi-au schimbat fondul, atraşi de randamentele mari de la alte instituţii. În cazul pensiilor facultative, migraţiile s-au făcut în special între fondurile aceluiaşi administrator.
Numai în cadrul ultimei tranşe de transferuri peste 4.000 de participnaţi la pensiile obligatorii şi-au schimbat fondul de pensii şi, implicit, administratorul. Adăugate la transferurile din cele trei runde anterioare, acestea ridică numărul total al celor care au migrat între fondurile de pe Pilonul II la aproape 10.400 de persoane.
Transferurile de la un fond de pensii administrat privat la altul sunt procesate din trei în trei luni, potrivit reglementărilor legislative în vigoare. Prima rundă de transferuri a avut loc în august 2008, când nu şi-au părăsit fondul decât 300 de participanţi, iar ultima, în luna mai a acestui an. Aproximativ 50% din participanţii de pe Pilonul II care şi‑au schimbat fondul de pensii au decis să devină clienţii ING. Acest fond a raportat constat cel mai mare randament din piaţă. În acelaşi timp, fondul Allianz-Țiriac a pierdut cel mai mare număr de clienţi în urma transferurilor.
Agenţii ies din afacerea transferurilor
O parte dintre participanţi şi-au schimbat fondul de pensii impulsionaţi de agenţii de marketing, răsplătiţi cu comisioane pentru fiecare transfer reuşit. Sursa de câştig va dispărea însă în curând. După intrarea în vigoare a noii norme care reglementează transferurile participanţilor pe Pilonul II, agenţii de marketing nu vor mai putea fi intermediari. „Cea mai importantă modificare în normă este aceea prin care sunt interzise activităţile agenţilor de marketing în procesul de transfer“, afirmă Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). „Se elimină interesul pentru transferuri, care este dat de acel comision de transfer. Mă îndoiesc că agenţii vor mai da sfaturi gratuit“, adaugă Oancea.
Cei care îşi schimbă fondul de pensii în primii doi ani de administrare a contribuţiilor pierd 5% din banii adunaţi în contul individual, aceasta fiind valorea comisionului penalizator practicat de toate fondurile de pe piaţă.
O altă modificare va fi procesarea documentelor în baza cărora se realizează transferurile în fiecare lună. Schimbările legislative intră în vigoare la 1 iulie, adică înainte de următoarea rundă de transferuri reglementată de actualele acte normative.
Stabilitate mai mare la facultative
O fidelitate mai mare faţă de administratorul ales iniţial este manifestată de participanţii la fondurile private facultative de pensii (Pilonul III). Majoritatea clienţilor ING şi Allianz-Țiriac de pe Pilonul III care şi-au schimbat fondul au optat pentru celălat fond al aceluiaşi administrator. ING administrează contribuţiile la pensiile facultative a 40% din numărul total de participanţi în sistem, iar Allianz, pentru aproape 26%. Şi cei care se mută la un alt fond al administratorului par să alerge tot după cel mai bun randament. De la începutul anului trecut şi până la sfârşitul lunii aprilie a.c., circa 180 de participanţi ai fondului ING Clasic şi-au mutat banii la ING Optim, fond care a raportat de-a lungul timpului un randament puţin mai mare. Concomitent, mai puţin de zece clienţi pe Pilonul III ai ING au plecat la fonduri administrate de alte companii. Oficialii Allianz nu au furnizat cifre referitoare la evoluţia transferurilor la fondurile de pensii facultative.
Participanţii care se transferă la un fond administrat de aceeaşi companie nu sunt taxaţi cu comisionul de penalizare, care poate fi de cel mult 5%.
28% din participanţii la fondurile obligatorii nu au primit contribuţii în conturi în luna mai