Pe lângă tot acest ecosistem conservat de localnici, dar și după posibilități, de administrația locală, Mahmudia poate fi o destinație extrem de surprinzătoare. Chiar dacă excursia a avut loc într-o duminică plină de soare, nu am putut să nu remarc faptul că localitatea era extrem de liniștită. Nu ne-am întâlnit cu foarte mulți alți turiști, însă acum o să vă povestesc care ar putea fi motivele pentru care merită să mergi în zonă.

În primul rând, una dintre principalele activități ale mersului în Deltă este plimbarea cu barca. Până la urmă, acesta este și obiectivul central al vizitei – să intri în contact cu natura. O barcă de mare viteză poate ajunge lejer la 45-50 de km/h și te poate alimenta cu suficientă adrenalină încât să și uiți care este de fapt principalul scop al vizitei. Prețurile sunt extrem de accesibile, plimbările începând de la nici 100 de lei de persoană pentru un tur al canalelor și al lacurilor care o să te lase profund impresionat.

Turismul din zonă a fost extrem de afectat de pandemie. În prima jumătate a anului 2020, numărul turiștilor ce au vizitat Delta Dunării a scăzut cu 45% față de 2019. De la aproximativ 85.000 de vizitatori în perioada ianuarie-iulie 2019 s-a ajuns în anul crizei medicale la 46.000.

Adrenalina pe care plimbarea cu barca ți-o dă dispare într-o secundă după ce motorul se oprește pentru a intra într-unul dintre canalele sălbatice din Deltă. Natura este ca o arcadă ce te protejează de-a lungul canalelor, iar oriunde te uiți, în stânga sau în dreapta, vezi o mulțime de păsări zburătoare. Într-o zonă mai mlăștinoasă, aproape de mal, ne-au întâmpinat și doi cai sălbatici. Ajungând cel mai reprezentativ brand pentru pădurea Letea, caii sălbatici se găsesc și în Mahmudia, iar conform unui localnic cu care am conversat, sunt câteva zeci sau sute.

Probabil că puține sentimente se pot compara cu libertatea pe care ți-o oferă o astfel de excursie. Timpul se oprește în loc atunci când barca se oprește în mijlocul lacului, iar la câțiva metri distanță vezi pelicani și sute de cormorani care stau liniștiți, în vârfurile copacilor, așteptând momentul oportun pentru a merge la vânătoare.

Sursă foto: Cristian Nistor

O lume atât de diferită

Când începi să te afunzi în canalele Deltei nu poți să nu observi și casele pescărești de la marginea malurilor. Și astăzi mai există bătrâni care locuiesc în ele, motivele fiind pur economice, dar și culturale. Aceste case au apărut pentru a scăpa pescarii de costuri suplimentare, precum cele de transport. Într-o zi poți avea o captură foarte bună, care să-ți garanteze banii pe o săptămână, iar în alta, poți avea o captură slabă, care să nu-ți permită nici să te întorci acasă. Din aceste motive, unii pescari și-au construit locuințe modeste în Deltă, unde și-au improvizat câte o grădină pentru a cultiva legume, dar și struguri, pentru vin.

La capitolul societate, pe lângă românii din Mahmudia îi întâlnim și pe lipoveni. Fiind vechi locuitori ai Deltei, de sute de ani de zile barcagii și pescari, cultura lor este reprezentativă pentru regiune. După ce ne-am plimbat pe toate canalele, ne-am oprit pe un mal, unde era improvizat în natură un restaurant. Am fost întâmpinați cu țuică de solzi de pește și mâncare la ceaun. La câteva minute înainte de masă, un grup de lipovence au venit să ne cânte câteva melodii tradiționale.

La sfârșit, când ne-am întors pe scurtătură, am trecut pe lângă două colonii de pelicani care numărau cel puțin 100 de exemplare ale speciei. La plecare, niciunul dintre noi parcă nu era interesat să se întoarcă în București. Am intrat rapid pe net, să văd cam cât costă o noapte de cazare în Mahmudia: prețul camerelor începe de la 130 lei pe noapte și ajunge până la 250-300, în cele mai luxoase locații. Dacă nu vrei să rămâi peste noapte, te poți interesa de una dintre vacanțele de o zi ale agenției Hello Holidays.