Cartea Electronică de Identitate include un CIP, iar utilizarea sa este similară cu cea a unui card bancar sau a unui pașaport electronic. Funcțiile documentului sunt dedicate exclusiv identificării persoanei, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

MAI a oferit mai multe informații despre Cartea Electronică de Identitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite că principalul avantaj al CEI este siguranța. Autoritățile susțin că noul document protejează împotriva fraudelor și a furtului de identitate, iar datele înregistrate pe cip sunt limitate la informațiile necesare: nume, prenume, cod numeric personal, cetățenie, adresă, fotografie și două amprente papilare.

Autoritățile transmite și că CEI nu poate fi utilizată pentru localizarea persoanei. Spre deosebire de telefoane sau tablete, cartea de identitate nu emite semnale de localizare și nu este conectată la rețele de urmărire geografică. De asemenea, documentul nu stochează date bancare și nu permite realizarea de plăți electronice.

„Nu te lăsa intimidat de faptul că are CIP. Este la fel de ușor de folosit ca orice card bancar sau pașaport electronic”, a transmis MAI.

CEI Carte Electronică de Identitate carte de identitate electronică
SURSA FOTO: Primăria Sectorului 2

Persoanele interesate pot solicita gratuit noua Carte Electronică de Identitate până în luna iunie 2026

Un alt aspect abordat de Minister este cel legat de plățile în numerar. Noua Carte Electronică de Identitate nu poate fi folosită pentru restrângerea posibilității de a efectua plăți „cash”. Dreptul de a plăti în numerar este garantat prin legislația Uniunii Europene și nu poate fi limitat sau eliminat prin introducerea acestui document.

„Cartea electronică de identitate nu poate fi folosită pentru limitarea plăților cu numerar. Dreptul de a plăti ‘cash’ este protejat legal în Uniunea Europeană și nu poate fi limitat sau eliminat cu un document de identitate”, a mai transmis MAI.

Persoanele interesate pot solicita gratuit noua Carte Electronică de Identitate până în luna iunie 2026, în limita fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Nu este necesar ca actualul document de identitate să expire pentru a putea cere eliberarea noii cărți electronice. Solicitarea se poate face oricând, printr-o procedură considerată simplă, rapidă și sigură de către autorități.

„Nu este nevoie să aștepți expirarea actualului document de identitate! Poți solicita noua Carte Electronică de Identitate chiar acum! Simplu, rapid și sigur!”, a completat MAI.