Mai avem de așteptat sfârșitul pandemiei. Subvarianta Omicron, mult mai contagioasă decât se credea

Coronavirus COVID-19

Sursa foto: Dreamstime

În vreme ce tot mai multe țări încep să slăbească lesa restricțiilor, apar noi studii care sugerează că cea mai recentă versiune a variantei Omicron se transmite chiar mai rapid decât originalul. În consecință, cazurile mai ușoare ale variantei inițiale s-ar putea să nu ofere o protecție prea mare împotriva infecțiilor viitoare. Aceste noi descoperiri spulberă speranțele că valul Omicron, care matură în acest moment lumea, ar putea duce la grăbirea sfârșitului pandemiei.

Producția de anticorpi neutralizanți în timpul unei infecții cu Omicron pare legată de severitatea bolii, potrivit unui raport al cercetătorilor de la Universitatea din California, San Francisco, publicat înainte de a fi revizuit de către colegi, potrivit Fortune.

Forma mai ușoară a celor mai multe cazuri de Omicron la persoanele vaccinate îi poate lăsa pe cei care se recuperează mai vulnerabili la virusul existent și la variantele viitoare care pot apărea au spus cercetătorii.

Studiul a constatat că protecția în urma unei infecții naturale a fost doar de o treime din cea obținută prin vaccinarea cu a treia doză.

Imunitatea indusă de Omicron nu va fi suficientă în fața altor variante

„Rezultatele noastre sugerează că imunitatea indusă de Omicron ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni infecția cu o altă variantă, mai patogenă, dacă ar apărea în viitor”, au spus cercetătorii. De asemenea, ei subliniază importanța continuă a dozelor booster în creșterea imunității, deoarece infecția revoluționară ar putea să nu fie eficientă în protecția împotriva infecțiilor repetate sau a unor tulpini noi.

Este mult mai contagioasă

Al doilea studiu a constatat și că o subvariantă a Omicron pare chiar mai transmisibilă decât cea originală. Cercetarea a arătat că 39% dintre persoanele infectate cu subvarianta BA.2 au fost susceptibile de a-i infecta pe alții în gospodăriile lor, comparativ cu 29% dintre cei care aveau versiunea originală. Studiul a analizat datele adunate de la 8.541 de gospodării, în perioada decembrie- ianuarie, în Danemarca, unde noua subvariantă a devenit tulpina dominantă.

Riscul de infecție cu oricare dintre aceste variante a fost mai mare la cei nevaccinați.

Descoperirile susțin concluziile recente ale specialiștilor din Marea Britanie, care au descoperit că subvarianta Omicron pare chiar mai contagioasă decât tulpina originală cu răspândire rapidă. Această analiză a arătat, de asemenea, că dozele de rapel rămân un scut eficient, afirmă autoritățile sanitare din Marea Britanie.

Subvarianta BA.2 este în creștere în unele țări

În timp ce BA.1 este încă dominantă la nivel mondial, tendințele recente sugerează că subvarianta BA.2 este în creștere în unele țări, inclusiv în India, Africa de Sud, Regatul Unit și Danemarca, a declarat luna trecută Organizația Mondială a Sănătății.

Subvarianta a ajuns și în România

Potrivit OMS, se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina Spike, marcând suprafaţa virusului.

„Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că în unele ţări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat zilele trecute, că subvarianta mai contagioasă a tulpinii Omicron, BA.2, a fost detectată și în România.