Încetinirea creșterii productivității muncii, în Statele Unite ale Americii, va avea ca efect un avans mai mic al veniturilor și, implicit, mai puține oportunități de muncă și deficite mai mari.
În aceste condiții, potrivit Bloomberg, cea mai mare economie a lumii ar putea avea nevoie de un miracol după cel din perioada 1997-2003.
Astfel, pentru prima dată din 2008, producția unui angajat pe oră a scăzut pentru două trimestre consecutiv. Calculând, dacă eficiența muncitorilor ar crește cu 1,5% pe an, acest lucru ar însemna că PIB-ul SUA va ajunge la 17.000 de miliarde de dolari până în 2016, mai scrie Bloomberg.
Cu alte cuvinte, Julia Coronado, economist șef pentru America de Nord la BNP Paribas New York, crede că odată cu încetinirea îmbunătățirii productivității, va fi tot mai greu pentru companii să limiteze costurile. ”Creșterea mai lentă ar putea bloca o revenire la majorarea salariilor, care susține consumul”, spunea ea.
Drept urmare, pentru a compensa creșterea cheltuielilor, companiile americane ar trebui să ia în calcul mai multe oportunități de afaceri în țările cu economii emergente, cum ar fi Brazilia și China, pentru a produce mai ieftin, dar păstrând aceeași calitate.
Economia SUA a avansat cu o medie de sub 1% în perioada ianuarie-iunie, după ce anul trecut a crescut cu 3%.