Ministerului Administraţiei şi Internelor consideră 'surprinzător' faptul că un oficial al Comisiei Europene face o conexiune explicită între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen, în pofida punctului de vedere susţinut de CE şi prezentat de Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene, 'potrivit căruia între cele două procese nu există nicio legătură', se arată într-un comunicat al MAI transmis duminică AGERPRES.
‘Decizia privind aderarea unui stat la Schengen se ia în cadrul reuniunii miniştrilor de interne din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, cu votul unanim al acestora. Având în vedere rolul Comisiei Europene de gardian al respectării şi implementării nediscriminatorii a tratatelor europene, inclusiv a acquis-ului Schengen, declaraţia oficialului european este cel puţin lipsită de fundament juridic’, se afirmă în comunicat, conform căruia MAI va continua consultările cu statele membre în vederea atingerii obiectivului aderării la spaţiul Schengen.
MAI aminteşte că în iunie 2011, cu ocazia Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne, au fost adoptate în unanimitate de către miniştrii de interne ai statelor membre concluziile Consiliului privind îndeplinirea de către România a criteriilor de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului relevant.
Precizările MAI au fost făcute ca reacţie la declaraţiile comisarul european pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene Viviane Reding referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen.
Viviane Reding a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat Le Monde, că urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România, după ceea ce s-a petrecut în lunile iulie şi august, când a avut loc ”un fel de puci parlamentar”.
Întrebată dacă, în opinia sa, recenta criză constituţională din România s-a calmat după eşecul procedurii de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, Viviane Reding a răspuns:
”Menţinem o supraveghere atentă după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorită Mecanismului de Control şi Verificare pe care l-am creat”.
Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen şi întrebată dacă acest proces este de actualitate, Viviane Reding a afirmat că nu ar fi surprinsă dacă statele membre ar decide o amânare.
‘Este o decizie care aparţine statelor membre, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România” în Schengen, a apreciat Viviane Reding.
În urma declaraţiilor acesteia, şi Ministerul român al Afacerilor Externe a emis un comunicat în care susţine că a luat notă cu surprindere de aprecierile comisarului european Viviane Reding, subliniind că aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic asumat prin Tratatul de aderare a ţării noastre la UE.