Rețeaua de metrou din Capitală are o lungime de 70 de kilomentri, structurați pe patru magistrale, 51 de stații și trei depouri.
Acesta este bilanțul Metrorex pentru cei 32 de ani de existență pe care regia îi marchează astăzi prin evenimentul ”Ziua Porților Deschise la Metrou”. Statisticile arată că, în prezent, circa 600.000 de călători utilizează zilnic acest mijloc de transport. Deşi acoperă doar 3,7 la sută din lungimea întregii reţele de transport public a Capitalei, metroul preia, în medie, între 20 şi 25 la sută din volumul total de călători care utilizează mijloacele de transport în comun.
Metrorex estimează că lungimea totală a reţelei de metrou va fi într-un viitor nu prea îndepărtat de circa 160 km cale dublă, iar procentul de călători ce vor utiliza metroul va reprezenta peste 50 % din numărul total al călătorilor ce folosesc mijloacele de transport în comun din Municipiul Bucureşti.
Linia 4 de metrou, într-un orizont apropiat, va fi extinsă cu încă două staţii: Laminorului şi Lac Străuleşti, iar în viitorul nu prea îndepărtat cu tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.
Urmează Linia 5 de Metrou ( Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon, Linia 6 de Metrou), legătura reţelei de metrou a Municipiului Bucureşti cu Aeroportul Henri Coandă Otopeni pe traseul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroportul Henri Coandă Otopeni, şi Linia 7 de Metrou (Bragadiru – Rahova – Piaţa Unirii – Moşilor – Obor – Colentina – Voluntari).
Bucureşti a fost printre primele 60 de oraşe ale lumii care au introdus transportul subteran.