După goana pentru cât mai multe poliţe de asigurare încheiate în 2011, va urma probabil anul poliţelor diferenţiate în funcţie de riscuri, an de construcţie, etc în 2012.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, la finele lui 2010, în România existatu 8 427 941 locuinţe. În primele nouă luni ale anului 2011, numărul poliţelor de asigurare încheiate de către membrii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) a crescut cu 146% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând până la apoximativ patru milioane de contracte de asigurare. Membrii UNSAR acoperă 82% din piaţa asigurărilor din România, după retragerea din acest an a Omniasig.
De asemenea, primele brute subscrise pentru poliţele de asigurare facultativă a locuinţelor încheiate în primele 9 luni ale anului 2011 au crescut cu 107% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la o pondere de 14% în totalul primelor subscrise pentru asigurările generale, faţă de ponderea de numai 5% înregistrată în acelaşi interval de timp în 2010.
„Deşi ritmul de creştere a subscrierilor pentru asigurările de locuinţe s-a atenuat la începutul trimestrului 4, având în vedere perioadele de vârf înregistrate în prima parte a anului şi ulterior, în trimestrul al doilea (determinate în mare parte şi de campania de informare privind obligativitatea asigurării de locuinţe şi sancţiunile ce se pot aplica), apreciem că, până la sfârşitul anului 2011, nu s-au înregistrat schimbări semnificative care să afecteze rezultatele pozitive privind evoluţia portofoliului de asigurări tip property”, spune Adrian Marin, responsabil UNSAR pentru linia de asigurări property şi CEO al companiei Generali România.
Practic, cu aproape patru milioane de contracte de asigurăre în primele trei trimestre din 2011, piaţa de profil se poate lăuda că a reuşit să asigure ceva mai mult de jumătate din totalul de 8,4 milioane de locuinţe existente în România
Preţul asigurărilor property a scăzut
Prima medie la nivelul poliţelor de asigurare facultativă a locuinţelor subscrise de membrii UNSAR a cunoscut o scădere de 16% faţă de prima medie aferentă poliţelor de asigurare a locuinţelor în primele 9 luni ale anului trecut, ajungând până la aproximativ 131 de lei. Principalele cauze ale scăderii primei medii sunt extinderea portofoliului de imobile cu destinaţia de locuinţă la nivel naţional ceea ce a condus la o diminuare a sumei /valorii asigurate medii. Portofoliul s-a extins inclusiv în mediul rural, unde valoarea imobilelor este mai scăzută în comparaţie cu cele din mediul urban.
O altă cauză este dată de diversificarea şi flexibilizarea produselor de asigurare dedicate asigurărilor de locuinţe. Astfel, clienţii au posibilitatea să aleaga pachetul de bază (catastrofe naturale, incendiu, explozie), la care pot adăuga diverse riscuri, în funcţie de bugetul alocat poliţei de asigurare şi de expunerea conştientizată la risc (Daune provocate de avarii la instalaţiile de apă, furt, răspundere civilă faţă de terţi, etc.).
Sub impactul asigurărilor obligatorii de locuinţă, foarte mulţi clienţi s-au orientat către pachetele de bază. După cum explică Adrian Marin asigurările obligatorii de locuinţe au condus la un avans cu aproape 50% a volumului de prime brute aferente asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale (asigurări încheiate în mare parte de firme până acum). Creşterea segmentului property a condus la obţinerea unei ponderi de 65% în totalul subscrierilor pentru asigurările de incendiu şi calamităţi naturale.
Anul acesta, piaţa se va segmenta
Dacă în 2011, pe fondul creşterii accelerate a portofoliului de asigurări de locuinţe, asigurătorii şi-au concentrat eforturile pentru diversificarea produselor şi a pachetelor de riscuri aferente, în 2012, principala provocare va fi retenţia portofoliului acumulat şi gestionarea optimă a costurilor de reasigurare în contextul creşterii expunerii pentru riscurile catastrofice.
“Probabil se va remarca o tendinţă de segmentare a primelor de asigurare în funcţie de zonele de expunere, anul de construcţie, structura constructivă etc. mai ales pentru produsele care conţin în pachetul de riscuri acoperite evenimentele catastrofale”, precizeză Adrian Marin.
Un element important în impulsionarea creşterii gradului de acoperire prin asigurare îl va constitui şi decizia autorităţilor locale de a pune în aplicare amenzile prevăzute în Legea 260/2008 pentru neîncheierea poliţei de asigurare obligatorie. Asigurătorii la rândul lor trebuie să contribuie la efortul de responsabilizare a cetăţenilor prin acţiuni concentrate de educare a populaţiei în privinţa conştientizării riscurilor la care sunt expuse proprietăţile lor.
"Probabil se va remarca o tendinţă
de segmentare a primelor de asigurare
în funcţie de zonele de expunere, anul de construcţie, structura constructivă etc.
mai ales pentru produsele care conţin
în pachetul de riscuri acoperite
evenimentele catastrofale"
Adrian Marin, CEO Generali România