Aproximativ 53,1% din totalul traficului de voce realizat in cursul anului trecut, ce insumeaza 17,6 miliarde de minute, a fost initiat in retelele de telefonie mobila, 42% din trafic a fost generat in reteaua Romtelecom, in timp ce in retelele furnizorilor alternativi de telefonie fixa au fost initiate 4,9% din totalul minutelor.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), la sfarsitul anului 2005, numarul total de abonati la servicii de telefonie fixa depasea 4,3 milioane. In acelasi timp, cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa a ajuns la aproximativ 10%, totalizand peste 460.000 de abonati.
Desi, per total, traficul de voce originat in retelele publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere usoara, 8,2 milioane minute fata de 8,8 milioane cu un an in urma, traficul realizat prin retelele furnizorilor alternativi a crescut cu aproximativ 237%.
Abonatii furnizorilor alternativi folosesc telefonul fix pentru a suna in principal in alte retele fixe decat cea la care sunt abonati, astfel 53% din traficul total al furnizorilor alternativi fiind trafic catre alte retele fixe.
Cei peste 13,3 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila au generat, in anul 2005, un trafic de peste 9,3 milioane de minute, cu aproximativ 44 % mai mult decat in anul anterior. Pe acest segment de piata, principala sursa a traficului o constituie convorbirile efectuate in cadrul aceleiasi retele de telefonie mobila, care detin o pondere de peste 76% din traficul total. Majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie mobila, 64% procente, utilizeaza cartele preplatite, in timp ce restul sunt posesori ai unui abonament. Durata medie a unui apel efectuat de utilizatorii de servicii de telefonie mobila a fost de 1,45 minute, fata de 1,37 cu un an in urma.
Volumul de trafic voce realizat in roaming, originat si terminat de catre utilizatorii proprii ai furnizorilor de servicii de telefonie fixa din Romania, a crescut cu 46,7% in perioada 2004-2005, atingand la sfarsitul anului 2005 valoarea de 54 de milioane de minute. Traficul total de mesaje scrise a crescut cu 77% in ultimul an, inregistrand peste 1,6 miliarde de mesaje trimise, in timp ce traficul de mesaje multimedia a crescut de peste cinci ori ajungand la 17 milioane de MMS-uri.
Piata serviciilor de acces la Internet a inregistrat una dintre cele mai substantiale cresteri, gazduind, la sfarsitul anului 2005, peste 980 de furnizori operationali dintre care 600 furnizau acces la Internet in banda larga. La aceeasi data, numarul total de conexiuni de acces depasise 1,8 milioane, aproape dublu fata de sfarsitul anului anterior. 41% dintre aceste conexiuni asigurau accesul la Internet in banda larga, acest segment al pietei serviciilor de Internet inregistrand o crestere de 96% in numai un an.
Numarul conexiunilor de acces dedicat la Internet a crescut de 3,3 ori in ultimul an si a devansat ritmul de crestere a conexiunilor de tip dial-up. Din totalul de aproximativ 500.000 de conexiuni de acces dedicat, majoritatea (75%) sunt conexiuni in banda larga.
Sursa: Capital, 22 mai 2006