Așadar, livrările Gazprom către Europa în luna mai au crescut cu 7,3% faţă de luna aprilie. Totodată, este înregistrată și o diferență de 39% faţă de luna mai a anului trecut.

Exporturile Gazprom către Europa au crescut semnificativ

Potrivit Reuters, aceste calcule arată că media exporturilor zilnice de gaze ruseşti prin conducte spre Europa a crescut în luna mai până la 89,5 milioane metri cubi. Comparativ, cifra din luna aprilie arată o cantitate de 83,4 milioane metri cubi. Cea din luna mai a anului 2023 era de 64,5 milioane metri cubi.

Potrivit sursei menționate, aceste calcule au la baza datele furnizate de reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG) precum şi rapoartele zilnice ale Gazprom referitoare la tranzitul de gaze via Ucraina.

Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019

De la începutul anului şi până în prezent, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa au ajuns la aproximativ 13 miliarde metri cubi.

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa erau odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei. Totuși, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina.

Potrivit sursei menționate, vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019. La momentul respectiv, livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi.

Comparativ, în 2022, Rusia a furnizat Europei aproximativ 63,8 miliarde metri cubi de gaze prin diferite rute de export.

Livrările au continuat să scadă anul trecut, cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi.

Gazprom a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi sale anuale din 1999.

Acestea au fost înregistrate ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa, potrivit sursei menționate.

Amintim că grupul rus nu a mai dat publicităţii, de la începutul anului 2023, date privind exporturile sale de gaze.

Gazprom Neft
SURSA FOTO: Dreamstime

Livrările din Norvegia s-au redus semnificativ

Amintim că preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au atins cel mai ridicat nivel din 2024. Evoluția a fost înregistrată după ce livrările din Norvegia s-au redus semnificativ.

Conform Bloomberg, livrările din Norvegia au fost afectate de lucrări de reparaţii neprogramate. Acest lucru scoate în evidenţă riscurile create de situaţia în care cineva se bazează prea mult pe un singur mare furnizor.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut luni cu peste 13%.

Acesta este cel mai mare salt înregistrat în acest an. Potrivit analiştilor, nu este clar cât anume vor dura reparaţiile ce sunt efectuate la facilitatea de procesare a gazelor Nyhamna din Norvegia.