De asemenea, se acorda o atentie deosebita si vinurilor rosii, soiuri ce lipseau in trecut din rafturile magazinelor. Privatizarea marilor producatori aduce si mult dorita concurenta in domeniu, noile game sunt personalizate, fiind usor de recunoscut dupa gust si aroma, nu doar dupa eticheta. Sortimentele prezentate in aceste pagini se incadreaza in categoria DOC – Denumire de Origine Controlata – si reprezinta doar o mica parte din oferta existenta in prezent pe piata.
Trebuie remarcata imbunatatirea activitatii de marketing, multe etichete fiind noi si trecandu-se pe scara larga la inscriptionarea dopurilor de pluta care garanteaza provenienta vinului. In ceea ce priveste pretul, acesta se situeaza, pentru vinurile din categoria Premium, la valori cuprinse intre 50 si 80 de mii lei, care elimina practic concurenta produselor similare din import. Vechimea acestor vinuri este de doi-trei ani; sunt considerate tinere, fiind o categorie aflata in topul vanzarilor si in UE.
In paralel sunt comercializate si sortimente mai vechi de cinci sau sase ani, preturile urcand corespunzator anilor de invechire in butoaie si sticle. Chiar si pentru cei mai putin initiati, se remarca modernizarea tehnologiilor de vinificatie, ce maresc calitatea fara adaosuri de substante chimice.

VINARTE
Soare – 1999 Podgoria Dealu Mare
Cabernet Sauvignon
Este invechit 12 luni in butoaie de stejar. Are o culoare rubiniu aprins, cu un buchet caracteristic. Continutul temperat de tanini si o aciditate scazuta ii confera o prospetime deosebita. Concentratia alcoolica: minimum 13 %. Productie: 53.000 de sticle.

Castel Bolovanu – 1999 Dealu Mare
Cabernet Sauvignon
Sortiment cu o aciditate mult redusa si continut scazut de tanin. Dupa o perioada de invechire de 11 luni – 80% din timp pastrat in rezervoare de inox si 20% in butoaie de stejar – este imbuteliat la sticle care se depoziteaza patru luni pentru a-i conferi o aroma rafinata. Concentratia alcoolica: minimum 12,5%. Productie: 180.000 de sticle.

Prince Mircea – 1999 Vanju Mare Merlot
Strugurii au fost culesi in octombrie 1999 si lasati la fermentat 21 de zile la o temperatura de 29 – 31C. In luna ianuarie 2000 vinul a fost transferat in butoaie de stejar pentru o invechire de 12 luni. Procesul a fost continuat inca sase luni, in sticle. Taria alcoolica: 14%. Productie 65.000 de sticle.

Riesling Italico – 1999 Vanju-Mare
Strugurii au fost culesi in perioada august-septembrie 1999. Imediat dupa presare, mustul a fost tinut timp de 48 de ore la o temperatura de 5oC, si apoi a fost trecut la fermentat. Are o culoare frumoasa, galben-pai. Concentratie alcoolica: 12,5%. Productie 82.000 de sticle.

Chateau Cotnari
Sortiment obtinut din Feteasca Alba 92% si Tamaioasa romaneasca 8%. Taria alcoolica: 12,5%. Productie: 80.000 de sticle.

Vinia Iasi
Podgoria Uricani – Centru viticol cu o clima propice obtinerii unor vinuri rosii de calitate superioara. Reprezentative sunt soiurile romanesti Babeasca Neagra si Feteasca Neagra, la care se adauga sortimentele frantuzesti, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Cabernet Sauvignon
Purpuriu inchis, cu reflexe albastrui in primii doi ani – influentate de aciditatea mai ridicata – vinul capata in timp un gust placut, corpolent si taninos. Poate acompania carnea de vanat ori alte specialitati gastronomice. Se recomanda a se consuma la o ora dupa ce a fost destupata sticla si adus la temperatura camerei.

Feteasca Neagra
Soi autohton de mare valoare. Vin sec de culoare rosu rubiniu, cu un gust asemanator coacazelor negre sau migdalelor amare. Maturarea lui in vase de stejar timp de 1 – 2 ani, urmata de invechirea la sticle realizeaza un vin de exceptie.

Murfatlar
Sec de Murfatlar
Colectie de vinuri seci, din recolta anului 1999, care reprezinta cartea de vizita a podgoriei Murfatlar.

Sauvignon Blanc
Un vin deosebit, avand prospetimea buchetului tipic soiului Sauvignon Blanc. Usor corpolent, pastreaza neatinsa aroma strugurilor proaspat culesi. Servit bine racit, este ideal ca aperitiv, putand in aceeasi masura insoti salatele si preparatele din paste.

Dry Muscat
O aroma delicata, curata si un gust specific de Muscat sec bine echilibrat. Se serveste bine racit, cu salate de fructe si preparate culinare condimentate.

Dry Riesling
Un vin elegant, cu o delicata aroma florala. Buchetul sau proaspat, bine echilibrat subliniaza savoarea subtila a citricelor. Se serveste bine racit, alaturi de salate sau specialitati din peste.”

Pinot Grigio
Un vin a carui aroma trezeste amintirea fructelor de padure parguite. Gustul sau delicat, rotund si bine echilibrat evidentiaza o aroma plina de prospetime. Se serveste bine racit, alaturi de preparate din pui si alte specialitati din carne.

Cabernet-Sauvignon
Un vin definit de savoarea pregnanta de struguri bine copti si de culoarea rosu inchis. O personalitate robusta, accentuata de pronuntatul sau caracter taninos. Se serveste la temperatura camerei, alaturi de orice specialitati din carne bine preparata.

Merlot
Un vin ce se evidentiaza prin culoarea sa rubinie si discreta aroma de prune. Se serveste la temperatura camerei.

Jidvei
Sauvignon Blanc, un vin cu o inegalabila savoare, usor acid, lejer si armonic. Un gust placut ca o veselie adolescentina si o mireasma ametitoare de pepene galben. Sauvignonul de Jidvei este vinul bucatelor fine, al sufleurilor, sarmalutelor in foi de vita si al pestelui alb.

Dry Muscat, nectarul Tarnavelor, un vin energic, dar delicat, discret, dar corupator. Parfumul dominant, de podgorie toamna este insotit de un miros discret de flori de lamai. Gustul, deopotriva atletic si distins face din acest vin sec, racoritor, un mare aristocrat, numai bun de servit cu placinte.

Muscat Ottonel, licoros si spectaculos de aromat, un vin inmiresmat cu nuante de salvie si flori de lamai. Muscat Ottonelul de Jidvei te imbie cu gustul lui exotic si dulceata mangaietoare, rotunda. Racit sloi, vinul este perfect pentru a incheia o masa unica, indiferent de bucate.
Pinot Gris, un vin corpolent, elegant, cu buchet floral si gust sofisticat de fructe proaspete si mirodenii orientale. Nobletea si delicatetea gustului sau sec si uneori demi-dulce fac deliciul celor mai priceputi cunoscatori. Merita incercat alaturi de aripioare rumene de pui.

Feteasca Regala de Jidvei, un nume cu rezonante istorice, dar un vin cu gust tineresc si vioi. Este sec, cu fragezimi de fruct verde si transparente cuceritoare in culoarea-i galben-verzuie. Proaspat si inviorator, Feteasca Regala da tonul unei mese, este urarea de „Pofta buna!”. Se serveste cu branza, mezelicuri, peste afumat.

Dry Riesling. Este sec, consistent, suplu, de o finete uluitoare, cu aciditate ridicata si aroma discreta de fructe exotice.

Cotnari
Blanc de Cotnari
Este reprezentantul noii generatii a vinurilor de Cotnari. Face parte din categoria vinurilor albe-seci. Soiurile componente ale acestui sortiment sunt: Francusa, Feteasca si Tamaioasa.
Vinificarea acestor soiuri are loc separat. Vinul rezultat este un vin „puternic” prin continutul ridicat de alcool (peste 12%) si extract (extractul sec 24-26).
Aciditatea foarte buna, fructuozitatea, finetea si aroma discreta, sunt calitatile pentru care este apreciat de cunoscatori.

Grasa de Cotnari
Culoarea vinului tanar este galbena, cu reflexe verzui. Aroma, datorata in mare parte unor substante produse de putregaiul nobil, aminteste de cea a caiselor uscate sau cea de ceara de albine. Gustul seamana cu cel al miezului de nuca cu iz de stafide si cu o nuanta de migdale dulci. Strugurii din care se obtine acest vin poarta denumirea de Grasa de Cotnari. La Cotnari, acest soi de struguri acumuleaza frecvent 300 g de zahar/litru de must, din care rezulta un vin de minimum 12% alcool si aproximativ 80 g zahar/litru. Productia de struguri maxim admisa este de 6 tone/ha.r
r
Tamaioasa romaneascar
Busuioaca de Moldova se inscrie in aceeasi gama valorica cu Grasa de Cotnari. Este „maresalul” vinurilor aromate romanesti. Amprenta soiului din care provine acest vin depinde in mare masura de durata si modalitatea in care are loc operatiunea de macerare-fermentare, in vederea extragerii substantelor odorante din pielita boabelor. Culoarea este galben stralucitoare cu reflexe verzui sau galbui, in functie de trecerea anilor. Gustul complex imbina parfumul de busuioc si fan proaspat cosit cu aroma deosebita a perelor busuioace. Strugurii din care se obtine acest vin poarta denumirea de Busuioaca (Tamaioasa) de Moldova, soi de struguri istoriceste legat de Cotnari. r
r
Feteasca de Cotnarir
Culoarea vinului tanar este galbena cu reflexe verzui. La maturare, culoarea devine galben-aurie. Gustul este rezultatul unei fericite imbinari intre zaharuri, aciditate si alcool. Vinul Feteasca de Cotnari pastreaza din specificul soiului Feteasca, dar are o tipicitate cu totul aparte, datorata in special conditiilor climatice particulare ale podgoriei, mai ales cand recoltarea strugurilor se face toamna tarziu.r