A fost prima zi de tranzactionare, si telefoanele au inceput sa sune insistent in biroul directorului departamentului Capital Markets al Bancii Turco-Romane (BTR), Simona Constantinescu. Brokeri sau custozi ai unor investitori straini pe piata romaneasca de capital au cerut informatii nu despre actiunile tocmai intrate la cota bursei, ci despre Certificatele de Depozit Globale (GDR) cu titluri ale BTR, listate la London Stock Exchange, Marea Britanie, sau Nasdaq, SUA.
Banca Turco-Romana are o situatie speciala. Este prima societate romaneasca ale carei actiuni sunt listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe piete internationale, aici sub forma de GDR (titluri de valoare emise de o banca depozitara pe baza unor actiuni depuse in respectiva banca). In mai 1998, Banca Turco-Romana s-a adresat fondurilor de investitii de pe piata americana pentru o majorare de capital. BTR a reusit sa atraga aproape 40 milioane de dolari, un GDR (cu 5 actiuni) fiind vandut la 18 dolari. Sumele obtinute din oferta publica au fost apoi introduse in capitalul social al BTR sub forma de prime de emisiune, iar actiunile astfel rezultate au fost alocate cumparatorilor de GDR, un GDR continand, astfel, 48 de actiuni.
De atunci insa, titlurile BTR au inregistrat scaderi semnificative pe pietele internationale unde au fost listate, ajungand in ajunul cotarii bancii la BVB la aproximativ 7 dolari pe GDR. Calculat in lei, pretul, pe piata londoneza, al unei actiuni BTR ar fi aproximativ 2.400 lei.
Este de inteles deci interesul investitorilor pentru diferentele de cotare a titlurilor BTR pe diferite piete. In prima zi de tranzactionare, cei care achizitionasera GDR la 7 dolari de la London Stock Exchange si au vandut actiunile corespunzatoare la Bursa de Valori au avut posibilitatea sa castige aproape dublu, o actiune ajungand pana la 3.800-4.000 lei. Asemenea discrepante si oportunitatile pe care le ofera investitorilor vor fi cu siguranta greu de mentinut in viitor, caci pietele se echilibreaza tocmai in urma acestor tranzactii cross-border.
Pentru Bursa de Valori Bucuresti cotarea BTR este la fel de importanta ca si listarea societatilor de investitii financiare sau in perspectiva, a unei societati precum Petrom, chiar daca nu cu acelasi impact. Oarecum fortat, Bursa a acceptat listarea BTR la categoria intai, desi abia 2% din actiunile bancii sunt efectiv disponibile pentru tranzactionare. Astfel, in mod inedit, BVB trebuie sa considere ca actiunile detinatorilor de GDR (30%), sunt in posesie publica pentru a-si putea respecta propriul regulament care obliga o societate sa aiba cel putin 15% din actiuni detinute de public pentru a accede la categoria intai.
Avantajele sunt insa mari. BTR poate insemna nu doar lichiditate crescuta a BVB, dar si un exemplu de atitudine fata de investitorii de pe piata de capital. In procesul de majorare a capitalului social, BTR a trebuit sa se conformeze unor reguli stricte dupa care functioneaza pietele occidentale de capital. Una dintre ele este transparenta. Desi inca nelistata, BTR a fost prima banca romaneasca care a introdus in centrul campaniei sale publicitare publicarea rezultatelor financiare. In special, in domeniul bancar, o asemenea transparenta trezeste increderea investitorilor, si a clientilor.
Pentru investitorii romani listarea BTR inseamna o diversificare a oportunitatilor, in special, din domeniul financiar-bancar. Pana acum, doar Banca Transilvania putea fi considerata drept optiune investitionala si, in mai mica masura, Banca Agricola. Acestea vor avea de facut eforturi suplimentare pentru a mentine treaza atentia investitorilor.
Este clar ca BTR nu s-a inscris la BVB pentru a avea acces la resurse de pe piata de capital romaneasca, cel putin in viitorul apropiat. Banca sustine ca are destui bani pentru a-si sustine strategia de dezvoltare fara a mai fi nevoita la o emisiune suplimentara de actiuni. Iar daca o va face, va apela, probabil, la calea deja batatorita: investitorii straini. BVB ar putea fi un ajutor. O evolutie buna pe bursa romaneasca poate ridica si titlurile sale pe bursele internationale. Performantele bancii pot fi mai bine apreciate pe piata romaneasca decat pe piata londoneza, spre exemplu. Fondurile de investitii londoneze trateaza titluri precum BTR intr-un context mai general, cum este riscul de regiune sau de tara, si mai putin in functie de rezultatele acesteia, criteriul principal de selectie al unui investitor local sau regional. Dar pentru a-si mentine un curs ridicat al actiunilor sale la BVB, BTR va trebui sa prezinte performante cu mult peste ale pietei din care face parte.
Mai multe banci pentru jucatorii la Bursa
30 septembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 30 septembrie 1999, 15:00
A fost prima zi de tranzactionare, si telefoanele au inceput sa sune insistent in biroul directorului departamentului Capital Markets al Bancii Turco-Romane (BTR), Simona Constantinescu. Brokeri sau custozi ai unor investitori straini pe piata romaneasca de capital au cerut informatii nu despre actiunile tocmai intrate la cota bursei, ci despre Certificatele de Depozit Globale (GDR) cu titluri ale BTR, listate la London Stock Exchange, Marea Britanie, sau Nasdaq, SUA.Banca Turco-Romana are o sit
Etichete: arhiva,
banca
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook