Circulația este închisă pe toate drumurile publice din afara localităților din județele Botoșani și Iași din cauza zăpezii depuse pe carosabil, a vizibilității reduse, ca măsură de siguranță a participanților la trafic, potrivit informațiilor transmise de Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Poliția rutieră lansează un avertisment pentru șoferi

Totodată, sunt vizate și DN 2 Bacău – Hârlești, județul Bacău; DN 2F Buhoci – Străminoasa, județul Bacău; DN 15D Roman – Piatra Neamț, județul Neamț; DN 2 Fălticeni – Siret, județul Suceava; DN 17 Suceava – Păltinoasa, județul Suceava; DN 29 Suceava – Botoșani; DN 2H Rădăuți – Vicovu de Jos, județul Suceava; DN 17A Rădăuți – Marginea, județul Suceava și pe DN 2K Solca – Milișăuți, județul Suceava.

De asemenea, alte drumuri naționale au circulația restricționată pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone. Este vorba de DN 2 Secuienii Noi – Nisiporești, județul Neamț, informează autoritățile.

Polițiștii le recomandă șoferilor să nu se angajeze în depășirea coloanelor de autovehicule

În acest context, polițiștii rutieri îi sfătuiesc pe șoferi ca înainte de a pleca în călătorie să se asigure cu rezerve de carburant, apă și hrană și să ia în considerare amânarea deplasărilor care nu sunt urgente pe perioada manifestărilor meteorologice periculoase.

Pentru evitarea blocajelor de trafic, polițiștii le recomandă șoferilor să nu se angajeze în depășirea coloanelor de autovehicule și să permită intervenția utilajelor de deszăpezire, precum și a autovehiculeor care circulă în regim prioritar.

Ce lumini trebuie să folosească șoferii pe toate drumurile publice?

În altă ordine de idei, șoferii vor fi obligați în curând să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă în timpul zilei pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau pe drumurile naționale europene, conform unui proiect de lege.

Cei care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați cu o amendă și două puncte de penalizare.

Proiectul de lege propunea inițial extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale. Conform sursei citate anterior, în 2020, proiectul de lege a fost respins de Senatul României, însă a fost avizat, cu propunerea de a fi adoptat, în Comisia pentru Transporturi în octombrie 2022, după ce Guvernul de la București a informat senatorii că susține inițiativa respectivă. În plus, celelalte comisii care pregătesc raportul de adoptare a proiectului de lege au hotărât să extindă și mai mult prevederile sale.