O analiză realizată de Ministerul Finanțelor arată că într-un singur an numărul posturilor ocupate la stat s-a redus semnificativ. Mai exact, cifrele arată că în luna septembrie a acestui an erau ocupate cu 20.000 de posturi mai puțin decât în luna februarie. De menționat este faptul că, în prezent, la stat sunt 1,23 de milioane de angajați.

Ministerul precizează că această scădere fără precedent a numărului de posturi vine în contextul în care Guvernul Orban a stopat angajările pe durata stării de alertă. Totodată, această măsură a fost continuată și în guvernarea lui Florin Cîțu. Având în vedere situația actuală, pentru a remedia problema, noul premier, Nicolae Ciucă a dat deja o ordonanță care permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în sectorul public.

În ceea ce privește salariile oferite de statul român, sursa citată arată că salariul mediu brut al bugetarilor este cu aproximativ 2000 de lei mai mare decât cel al angajaților din mediul privat, iar această diferență majoră între salarii afectează grav companiile private, care susțin că nu au forța de muncă necesară.

Ce salarii încasează angajații de la stat

Trebuie menționat faptul că unul din patru angajați care lucrează la stat are un salariu mult mai mare decât la privat. Un expert în resurse umane susține că situația este una politică. Mai exact, potrivit acestuia, politicienii au ajuns să cumpere voturile celor de la stat.

„Explicația este simplă, este politică. Pentru că politicienii pur și simplu au cumpărat voturile celor de la stat.”, este de părere expertul în resurse umane, George Butunoiu.

Totodată, românii au devenit din ce în ce mai interesați să lucreze în instituții sau companii de stat, având în vedere că, în comparație cu sectorul privat, se câștigă mult mai bine, iar volumul de muncă nu este atât de mare.

Ministerul Finanțelor arată că există bugetari care ajung să conducă un departament, încasând un venit lunar de 4.000 de euro, care este de două ori mai mare decât cel mai bine plătit angajat la privat, pe un post similar.

În același timp, un alt lucru care trebuie menționat este faptul că, spre deosebire de regulile din mediul privat, un bugetar nu poate fi dat afară la fel de ușor, în cazul în care nu este performant în ceea ce face.