Guvernul ezită să pună în aplicare promisiunea de neimpozitare a profitului reinvestit de teamă că vor scădea veniturile bugetare, iar mediul concurenţial va fi distorsionat.
Neimpozitarea profitului reinvestit, anunţată ca măsură de sprijin pentru companii în condiţiile crizei, ar trebui să se aplice începând cu al doilea trimestru din 2009, potrivit celor mai recente declaraţii ale premierului Emil Boc. Precizările acestuia au venit după ce ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, arăta că prevederea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010. Mediul de afaceri a reacţionat, exprimându-şi nemulţumirea faţă de inconsecvenţa Guvernului care nu-şi respectă promisiunile din programul anticriză.
„Desigur că atunci când auzi că un asemenea stimulent fiscal se va implementa pentru anul financiar în curs, chiar dacă a fost anunţată în acelaşi an, eşti foarte încântat, mai ales în situaţia de acum, când poţi beneficia de o măsură fiscală care poate să le permită companiilor să-şi reducă nivelul taxelor şi să păstreze mai multe lichidităţi“, explică Mihaela Mitroi, partener PriceWaterhouseCoopers (PwC).
Minus de încasări
Decizia trebuie să ia în calcul, în primul rând, impactul asupra bugetului. Evaluările Ministerului de Finanţe arată că, la nivelul anului 2009, neimpozitarea profitului reinvestit ar însemna un minus anual de venituri de circa 0,6% din PIB. Încasările bugetare s-au diminuat deja, pe măsură ce activitatea economică şi-a redus ritmul de creştere. Finanţele sunt astfel tot mai îngrijorate de posibila ratare a ţintei de deficit de 4,6% din PIB şi încearcă să întârzie aplicarea noii facilităţi. De altfel, Codul fiscal a fost modificat de două ori de la începutul acestui an, iar prevederea în acest sens nu a fost inclusă.
Amânarea facilităţii afectează planurile firmelor, care sunt deja mult mai prudente în efectuarea de investiţii şi se concentrează pe stabilizarea afacerilor, după cum apreciază Luminiţa Ristea, consultant Nexia România. În plus, reinvestirea profiturilor se va putea realiza abia anul viitor, după întocmirea situaţiilor financiare anuale aferente lui 2009. „Cine decide să facă o investiţie acum, în trimestrul al doilea, nu va beneficia de scutirea profitului reinvestit dacă facilitatea se va aplica din trimestrul trei. Din acest motiv, desigur că amânarea unei facilităţi atât de importante are, logic, impact asupra deciziilor de afaceri“, spune Mihaela Mitroi.
Măsura s-a aplicat fără efect în 2001
Deşi această facilitate ar însemna o diminuare binevenită a cuantumului taxelor, chiar şi în situaţia în care profiturile companiilor sunt tot mai mici din cauza crizei, punerea ei în practică doar pe o anumită perioadă din an ar putea distorsiona competiţia, întrucât îi dezavantajează pe investitorii care au efectuat anterior achiziţii şi generează inevitabil interpretări pentru intervalul de aplicare, explică Luminiţa Ristea.
Pe de altă parte, neimpozitarea profitului reinvestit implică o evaluare a categoriilor de investiţii care vor fi recunoscute fiscal, cu atât mai mult cu cât Ministerul Finanţelor are o experienţă nefastă în acest sens.
Facilitatea a mai existat în 2001. După numai un an, Finanţele au constatat că, în timp ce bugetul pierdea sume consistente, reinvestirea se făcea în autoturisme, case sau mobilier, iar efectul de antrenare în economie era aproape zero. Din această cauză prevederea a fost eliminată şi înlocuită cu amortizarea accelerată, care este valabilă în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al maşinilor, uneltelor şi instalaţiilor, computerelor şi echipamentelor periferice ale acestora. „Pentru toate acestea, contribuabilul poate reduce baza de impunere a profitului cu echivalentul a 50% din investiţia făcută în anul punerii lor în funcţiune. Rezultatul este o amânare a plăţii impozitului corespunzător pe o perioadă limitată, şi nu scutirea“, arată partenerul PwC.
Potrivit premierului, facilitatea va fi pusă în practică pentru tehnologii şi cercetare. Selecţia domeniilor este importantă pentru a fi evitate interpretările şi aplicarea abuzivă a avantajului fiscal.
Avem în pregătire măsura de neimpozitare a profitului reinvestit, dar trebuie corelată cu bugetul.
Premierul Emil Boc
700 de milioane de lei este suma care va rămâne la dispoziţia companiilor începând cu trimestru al II-lea datorită neimpozitării profitului reinvestit, potrivit calculelor făcute de Ministerul de Finanţe