Creditele restante au crescut la 7,2 miliarde de lei în octombrie, nivelul fiind de 2,5 ori mai mare decât cel înregistrat la finele anului trecut, potrivit datelor privind comportamentul financiar publicate de BNR.

În prezent,  ponderea creditelor restante în totalul împrumuturilor reprezintă 3,55%, faţă de 1,4% în decembrie 2008.

Restanţele la împrumuturile în valută aproape s-au triplat, de la 248 de milioane de euro, la 736 de milioane de euro. La creditele în lei, s-a înregistrat o dublare a restanţelor, până la 4,03 miliarde de lei.

Creşterea mai rapidă a restanţelor la împrumuturile în valută este explicată, în parte, de deprecierea leului cu 7,8% de la începutul anului (cursul la sfârşitul lui octombrie era de 4,2955 lei, faţă de 3,9852 lei în decembrie 2008), fapt ce a crescut ponderea ratelor în venituri, în cazul celor care au luat credite în valută, deşi au venituri în lei. Riscul valutar în sistemul bancar românesc este destul de ridicat, în contiţiile în care,  în octombrie, doar 39% din creditele din portofoliul băncilor erau exprimate în lei.

Singurele segmente ale creditului  care au înregistrat creşteri faţă de sfârşitul anului trecut sunt împrumuturile ipotecare (atât cele în lei, cât şi cele în valută) şi cele în valută contractate de companii.

Soldul ipotecarelor acordate populaţiei a crescut de la începutul anului cu doar 287 de milioane de euro (din care 269 provin din împrumuturi în valută), în condiţiile în care, prin programul prima casă, statul a dat garanţii de 328 de milioane de euro în perioada iulie- octombrie.

Soldul creditelor în valută contractate de companii a crescut cu doar 17 milioane de euro în 2009, în timp ce împrumuturile în lei au scăzut cu 1,765 miliarde de lei (409 milioane de euro).