Controalele riguroase ale inspectorilor ANPC au identificat nereguli flagrante în capitală
Inspectorii ANPC au descoperit un adevărat focar de pericol într-un restaurant din sudul Capitalei. De la nereguli de igienă grave, până la practici comerciale înșelătoare și pericole structurale iminente, lista abaterilor este stupefiantă.
Un restaurant din Sectorul 4, închis de ANPC în urma unui control de coșmar
Un restaurant din Sectorul 4 al Bucureștiului și-a închis porțile în urma unui control efectuat de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au constatat o serie de nereguli alarmante. În timpul inspecției, inspectorii au descoperit un tavan aflat într-o stare critică, care risca să se prăbușească peste angajați și clienți. Pe lângă pericolul iminent de accidentare, starea generală a unității era una deplorabilă: echipamentele din bucătărie erau acoperite de grăsime arsă, iar curățenia părea să lipsească cu desăvârșire.
Pe lângă problemele legate de igienă și siguranță, ANPC a descoperit și abateri de ordin comercial: lipsa afişării clare a prețurilor, existența unor tichete de consum ambigue și practici de informare care induc în eroare clienții. Această lipsă de transparență este considerată o practică comercială incorectă și a contribuit la aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei.
În consecință, s-a dispus suspendarea temporară a activității restaurantului, până la remedierea tuturor deficiențelor constatate.

ANPC a demarat o acțiune amplă în Capitală. Au fost verificați 68 de operatori economici
Controlul din Sectorul 4 face parte dintr-o acțiune de anvergură desfășurată de ANPC pe 15 aprilie 2025 în București și județul Ilfov. Potrivit comunicatului oficial, comisarii au verificat 68 de operatori economici, dintre care 35 au fost controlați în urma unor reclamații primite din partea consumatorilor.
„În data de 15.04.2025, comisarii din cadrul Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorilor Sectoarele 1-6 ale Municipiului Bucuresti si Ilfov au desfăşurat o serie de controale tematice, operative, cât şi de cercetare a reclamaţiilor înregistrate”, a transmis, marţi, ANPC, într-un comunicat de presă.
Rezultatele acestui val de inspecții sunt îngrijorătoare:
- 62 de sancțiuni aplicate, în valoare totală de 349.000 de lei;
- 547.714 kg de produse oprite temporar de la comercializare (valoare: 22.864 lei);
- 173 kg și 41.163 de bucăți de produse retrase definitiv (valoare totală: peste 280.000 lei);
- 5 firme cu activitatea suspendată.
Printre unitățile închise temporar se numără:
- Silber Technology SRL – Ilfov
- Almondo Pizza – Sector 6
- Util Ideas Factory SRL – Sector 6
- Sun Food Expert SRL – Sector 2
- Esushi Investes SRL – Sector 2
B4Market, prins cu etichete mincinoase și spațiu neautorizat
O altă unitate sancționată a fost operatorul Studio Martin SRL, care funcționa sub numele comercial B4Market. În urma controlului, comisarii au constatat că unitatea comercializa cozonac cu informații incorecte și neclare pe etichetă, inducând astfel în eroare cumpărătorii. Mai mult, vânzarea produselor se realiza și pe un spațiu amplasat ilegal, pe trotuarul din fața unității, pentru care nu exista autorizație.
ANPC a aplicat în acest caz:
- 4 sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.000 de lei
- Un avertisment scris
- Oprirea temporară a activității comerciale, până la remedierea neregulilor
Autoritățile încurajează în continuare consumatorii să reclame orice suspiciune de neregulă sau abateri legate de siguranța alimentară, afișarea prețurilor sau alte aspecte comerciale.