Mai multe state europene au decis: Nu vor închide frontierele din cauza COVID

Statele fac parte din inițiativa regionale C5 și include Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Decizia a fost luată în urma discuțiilor miniștrilor de externe din aceste țări, care nu-ți doresc o repetare a lockdown-ului din timpul primului val pandemic.

Miniştrii de externe din statele iniţiativei regionale C5 (Central5) s-au pronunţat marţi pentru coordonarea măsurilor între aceste ţări într-un al doilea val al pandemiei de COVID-19, astfel încât posibilele restricţii să nu aibă un impact negativ asupra cooperării dintre ele, mai ales la nivel economic, transmite agenţia croată HINA, conform Agerpres.

A treia reuniune ministerială a iniţiativei regionale informale Central5 – din care fac parte Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria – a avut loc marţi la Brdo pri Kranju, în Slovenia, unde şefii de diplomaţii au luat în discuţie situaţia legată de pandemia de COVID-19, subiecte europene, migraţia, situaţia din Balcanii de Vest şi evenimente din vecinătatea UE.

‘Am convenit că trebuie făcut totul astfel încât, dacă epidemia se va extinde, să nu existe niciun fel de restricţii suplimentare nenecesare la frontiere. Nu dorim o repetare a lockdown-ului din timpul primului val epidemic din primăvară’, a spus ministrul sloven Anze Logar.

El a precizat că s-a convenit ca membrii iniţiativei să-şi armonizeze măsurile anti-COVID-19 prin videoconferinţe regulate la nivel diplomatic.

‘Guvernele noastre sunt confruntate cu o misiune importantă de a limita cele mai riscante situaţii legate de răspândirea COVID-19; cu toate acestea, nu dorim să ne închidem graniţele din nou’, a subliniat Logar.

La rândul său, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat că este în interesul tuturor să nu ridice noi bariere în timpul pandemiei şi să nu se suspende transportul şi călătoriile între ţări ce formează un întreg cultural şi economic.

În ce priveşte evenimentele şi provocările din vecinătatea UE, Schallenberg a spus că Europa trebuie să vorbească pe o singură voce dacă vrea să fie auzită la Minsk, Moscova şi Ankara.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţa luni că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în octombrie şi noiembrie, transmite AFP.

‘Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată’, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri – tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil.

‘Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta’, a spus oficialul, care a adăugat şi ‘un mesaj pozitiv’: ‘pandemia se va opri, la un moment dat’.