"Deoarece drepturile consemnate de sentinţele judecătoreşti definitive şi executorii nu au fost plătite, unii dintre colegii noştri se văd siliţi să recurgă la următoarea formă de recuperare a acestor drepturi, respectiv executarea silită a universităţilor. Un astfel de demers s-a petrecut deja la Universitatea Valahia din Târgovişte, instituţie care a fost executată silit săptămâna trecută. Si alte universităţi din ţară sunt în situaţii de executare silită iminentă în perioada imediat următoare", se arată în comunicatul citat.

Potrivit "Alma Mater", nu numai universităţile riscă să fie executate silit, ci şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

"Modul arbitrar în care un rector îşi poate permite să solicite negocierea sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile, conduce la exacerbarea conflictelor, nu numai la nivelul instituţiei, ci chiar la nivelul întregului învăţământ superior. Declanşarea executării silite a instituţiilor de învăţământ superior sau chiar a ministerului reprezintă următorul pas în evoluţia acestei situaţii conflictuale", se mai spune în comunicat.

Semnalul de alarmă tras de "Alma Mater" a fost transmis, sub forma unei scrisori oficiale, şi conducerii Ministerului Educaţiei.