Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat joi seară, pe 11 iulie, după suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, că deși România nu are resurse financiare uriaşe, s-au găsit soluții pentru ca Sănătatea să nu fie afectată.
5 miliarde de lei în două săptămâni pentru Ministerul Sănătății
Marcel Boloș a anunțat că Guvernul României a majorat bugetul Ministerului Sănătății cu 2 miliarde de lei.
”După cele trei miliarde lei acordate săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat astăzi o nouă majorare de 2 miliarde de lei pentru continuarea investiţiilor în echipamente noi, dar şi pentru a asigura condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România. Deşi nu abundăm de resurse financiare, am găsit soluţiile pentru ca sănătatea sa nu fie afectată”, a scris acesta pe Facebook.
Ministrul Finanțelor susține că evoluția cheltuielilor alocate sănătății în perioada 2018-2024 indică o creștere a creditelor bugetare de aproximativ 90%, de la 40 miliarde lei în 2018 la 77,4 miliarde lei în 2024.
”Obiectivul nostru sunt investiţiile de perspectivă, dovadă că o parte importantă din suma bugetată astăzi de Guvern merg către pentru structurile de primiri urgenţe la nivel naţional, atât cele prespitaliceşti cât şi cele spitaliceşti acţionează în flux continuu, pentru dotarea acestora cu echipamente şi aparatură medicală”, a adăugat el.
Marcel Boloş a mai precizat că recent, a purtat discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi CNAS referitoare la finanţarea serviciilor de dializă, radioterapie şi pompe de insulină pentru copii.
”Vom găsi soluţii în perioada următoare”, a promis ministrul.
Bugetul Ministerului Sănătății a fost majorat cu aproximativ 3 miliarde de lei săptămâna trecută
Amintim că săptămâna trecută, Ministerului Sănătății pentru anul 2024 a fost majorat cu 3,039 miliarde lei în credite de angajament și cu 39 milioane lei în credite bugetare.
Marcel Boloș a transmis că fondurile suplimentare sunt destinate asigurării neîntrerupte a materialelor și serviciilor medicale, precum și acoperirii cheltuielilor de personal ale caselor de asigurări de sănătate și ale CNAS.
El a menționat că Ministerul Finanțelor direcționează lunar peste 6 miliarde lei către sectorul sănătății, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 30% față de anul anterior în ceea ce privește cheltuielile Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Ministrul Finanțelor a declarat că au fost alocate 3 miliarde lei suplimentare pentru sănătatea românilor.
În luna mai, în timpul suplimentării bugetului CNAS cu 10 miliarde lei, s-a anunțat protejarea veniturilor medicilor de familie și a specialiștilor din ambulatorii, care au rămas neschimbate. Mai multe puteți citi aici.